Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă, că va fi înființat un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Declarația vine în contextul în care șase pacienți au murit după un incendiu izbucnit la Institutul ”Matei Balș” din Capitală. Ministrul a ținut să transmită condoleanţe familiilor victimelor. Voiculescu a mai spus și că va fi schimbată strategia de vaccinare anticoronavirus, astfel că toate locurile noi pentru programare vor fi destinate strict vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și celor cu handicap. 

 

Vlad Voiculescu anunță prime măsuri după incendiul de la spitalul ”Matei Balș”

 

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Voiculescu, în conferința sa de sâmbătă.

Ministrul a precizat că patru măsuri vor fi implementate urgent, ele urmând a fi detaliate săptămâna viitoare: „Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”.

„A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a mai explicat Voiculescu.

Vlad Voiculescu a mai spus că până marți va fi finalizat un raport despre stadiul măsurilor luate de la controalele de anul trecut.

Vlad Voiculescu anunță prime măsuri după incendiul de la ”Matei Balș”. Printre ele, un fond național pentru siguranța pacienților în spitale

Templul indian cu o uşă din aur pe care n-o poate deschide nimeni. Ce se ascunde aici poate provoca Al III-lea Război Mondial

 

Vlad Voiculescu anunță înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale

 

În acest context, ministrul Sănătății a anunțat înființarea unui „fond național pentru siguranța pacienților în spitale”: „Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”.

„O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

„În nenorocirea de ieri dimineață avem nevoie să stabilim responsabilitățile și responsabilii”, a mai punctat Voiculescu. El a ținut să precizeze că personalul spitalului „nu are nicio vină la intervenție”.

„Un consum mare de oxigen în secțiile COVID e un factor de risc suplimentar. Acolo trebuie să fim foarte atenți la cum arata infrastructura”, a mai spus ministrul Sănătății.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here