Deputata PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a susținut că nu e nicio problemă cu publicarea datelor despre vaccinare, acestea fiind date statistice. Ea a scris există o tactică mai ales a sistemului militarizat de a te ”împacheta” până ajungi să crezi că nu se poate, iar cei care se tem să deranjeze sunt ținte facile ale acestui sistem. Alexandru a dat apoi exemple din propria activitate în care sistemul s-a opus încercărilor ei de transparentizare și reformare.

„Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. (…) Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge”, a insistat fostul ministru liberal.

 

Violeta Alexandru, reacție în scandalul publicării datelor statistice despre vaccinarea anti-COVID

 

„Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te “împacheteze”, ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbești și tu limba lui “nu se poate””, a scris fostul ministru, pe Facebook.

Deputata a notat apoi că persoanele care se tem să deranjeze sau sunt intereate doar de imaginea lor publică devin ținte sigure. 

„Cine a lucrat toată viața în sistemul public și nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem”, a punctat ea.

„Când o instituție știe că datele despre munca sa sunt publice se va gândi de două ori dacă mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie să iei cine știe ce măsuri publice pentru performanța din administrație, transparența face cel puțin ½ din obiectivul denumit profesionalizare”, a mai scris Violeta Alexandru. 

Alexandru a explicat apoi de ce nu e absolut nicio problemă cu publicarea datelor statistice, mai ales că tot ce fac instituțiile nu fac pentru ele, ci pentru cetățeni: „Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei”. SRI angajează! Iată ce posturi pot fi ocupate și ce condiții trebuie să îndeplinești

Violeta Alexandru a povestit apoi două experențe din activitatea sa ce demonstrează cât de mult se împotrivește sistemul transparentizării și publicării de informații:

„În 2016, mă ocupam de transparență și consultare publică. Pentru fiecare set de date deschise publicat – inclusiv informații despre întâlnirile miniștrilor și ale secretarilor de stat cu grupurile interesate să influențeze decizia publică în legătură cu care nu m-am lăsat până nu au fost publice – se ridica un munte de obstacole din sistem. 

În 2020, fiecare statistică despre întârzierile caselor de pensii în calcularea sau recalcularea dosarelor făcea valuri în sistem. Cine rezistă acestor presiuni, vizibile și invizibile, face reforme”. 

Totuși, Alexandru a ținut să puncteze că activitatea unui ministru nu trebuie să se rezume doar la publicarea transparentă datelor.

Deputata PNL a transmis apoi că autoritățile trebuie să explice clar ce s-a întâmplat în centrele de vaccinare, altfel se va acutiza neîncrederea românilor față de instituțiile statului: „Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele și ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuție. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiștii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicații. Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacții în societate în general dar și în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparență totală în explicațiile oferite”. 
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here