Președintele Klaus Iohannis participă, în cursul zilei de marți, 26 ianuarie, la o întâlnire cu liderii coaliției de guvernamentale, la Vila Lac. Întâlnirea ar fi început la ora 17.00, după cum informează Agerpres. Printre subiectele pe care șeful statului și liderii formațiunilor politice le discută astăzi s-ar afla și bugetul de stat pentru 2021.

Surse politice au precizat pentru Agerpres că președintele Klaus Iohannis și liderii PNL, UDMR și USR – PLUS ar urma să discute despre bugetul pentru 2021, campania națională de vaccinare anti-COVID, dar și redeschiderea școlilor. Totodată, sursele au precizat că șeful statului ar urma să aibă consultări periodice cu liderii coaliției.

 

Președintele Camerei Deputaților susține că nu există întârziere cu bugetul pe 2021

 

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, a declarat, marți, că nu există nicio întârziere cu proiectul de buget pe 2021, mai ales că Guvernul este unul nou învestit, de coaliție, care necesită „negocieri mult mai complexe”. El a mai precizat că, din câte știe, nu vor fi creșteri de taxe și impozite anul acesta.

Din câte știu, nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează…nu e o întârziere. Guvernul a spus că va finaliza proiectul până la debutul sesiunii parlamentare. E un Guvern nou, de coaliție și vă dați seama că discuțiile sunt un pic mai compleze. Eu am încredere că Guvernul va finaliza proiectul și că va fi trimis la aprobare în Parlament. Evident că construcția bugetară e afectată de ținte privind deficitul, necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri UE, de necesitatea de a avea resurse pentru restul programelor, inclsuiv cele pentru mediul de afaceri. Prefer să nu mă refer la proiectul de buget până nu e adoptat de Guvern”, a declarat Orban.

 

Școlile ar urma să se redeschisă la data de 8 februarie

 

În urmă cu câteva săptămâni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că cele mai multe școli se vor redeschide la data de 8 februarie. Scenariul hibrid dispare de acestă dată din învățământul românesc, elevii urmând să reia cursurile astfel: Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav

„Am avut o discuție foarte importantă. Am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a anunțat Klaus Iohannis.

Acestea ar urma să respecte o serie de măsuri, comunicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, iar printre ele se numărăr normele sanitare prevăzute pentru combaterea pandemiei de COVID-19, dar și testarea elevilor dintr-o clasă, în cazul în care printre ei apare un copil depistat pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2. 

Știre în curs de actualizare

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here