Ministrul Justiției, Stelian Ion, a comentat vineri, într-o conferință de presă, cazul unor fugari care după condamnarea în România s-au folosit de legea italiană în vigoare ce permite instanţelor de apel să refuze predarea în alte state europene a unor persoane condamnate dacă acestea sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia, fără să precizeze și o anumită durată sau vechime a rezidenței.

Stelian Ion a precizat că în prezent, și ca urmare a demersurilor realizate de statul român pe lângă autoritățile de la Roma, legea a fost modificată, astfel încât cei care beneficiază de ea trebuie să fie rezidenți în Italia pentru o perioadă de cel puțin 5 ani:

“Autoritățile italiene au primit din partea noastră solicitări repetate de discuții bilaterale. Am solicitat să discut cu ministrul justiției italian. După cum știți, au intervenit niște modificări în guvernul italian. A fost o perioadă de instabilitate. Solicitarea există, aștept răspuns din partea ministrului de justiție. Trebuie să vedem că de curând a fost adoptat înn Italia o lege care reglementează o chestiune colaterală despre cea despre care vorbim. S-au folosit de-a lungul timpului și s-a creat o rețetă de succes pentru unii fugari, sunt convins că nu doar din România, care s-a bazat pe obținerea unui statut de rezident foarte facil.

Acum legea italiană adoptată, care va intra în vigoare în jurul datei de 20 februarie prevede o condiție obligatorie de ședere de cel puțin 5 ani de zile în Italia și pentru a se ajunge ca respectiva persoană să execute pedeapsa în Italia.

Acea modificare a fost și ca urmare a demersurilor pe care le-a făcut Ministerul Justiției și pe cale diplomatică s-au făcut nu doar în timpul mandatului meu, ci și înainte”, a declarat Stelian Ion.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here