Stelian Ion, ministrul Justiției, a anunțat joi, la finalul ședinței de Guvern, că a fost aprobat proiectul de lege privind desființarea Secției speciale. Cu această ocazie, ministrul a remarcat faptul că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a votat în 2017 împotriva înființării acestei secții, iar recent a votat împotriva desființării ei. 

În fapt, a explicat Ion, CSM nu a avizat negativ demersul în sine de desființare a SIIJ, ci a solicitat niște imunități în plus pentru magistrați.

Ministrul a insistat că, indiferent că unora le place sau nu să admită că acestea sunt niște imunități suplimentare, ele chiar asta reprezintă.

Stelian Ion a precizat că nu e de acord ca magistrații să aibă imunități în plus, mai ales că deja se bucură de unele asemănătoare cu cele ale parlamentarilor.

De altfel, a spus ministru, mulți magistraților nici nu au solicitat astfel de imunități, ci doar o parte din membrii CSM.

 

Stelian Ion, despre avizul negativ dat de CSM pentru desființarea Secției speciale și despre problema superimunităților

 

„Inițial, CSM a fost împotriva înființării Secției speciale. Acum, paradoxal, pare a fi împotriva desființării. Doar apaent că dacă citiți avizul, vedeți că nu e unul negativ referitor la măsura în sine a desființării, nu se găsește nicio apreciere la activitatea SIIJ, ba chiar e criticată. S-au cerut așa-zise garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații, dar acestea sunt un fel de imunități suplimentare. Trebuie să vorbim într-un limbaj comun. Indiferent cum am împacheta, sunt niște imunități suplimentare. Nu suntem de acord cu ele și nu au fost cerute de foarte mulți magistrați și vreau să vă reamintesc că sunt deja unele imunități asemenătoare cu cele ale parlamentarilor.

Vă reamintesc că există anumite imunități și garanții și în prezent. Alte garanții ar însemna să punem în discuție dacă suntem egali în fața legii, dacă nu cumva prin aceste eventuale mecanisme vor mai ajunge cei care încalcă legea. Ce alte garanții au justițiabilii față de magistrați? Justiția nu este despre magistrați, ci despre justițiabili. Cele mai bune garanții sunt chiar judecătorii – judecători bine pregătiți, fără un volum mare de dosare.

În viitor vom putea discuta în Parlament despre eventuale garanții suplimentare, ca magistrații să se simtă liberi, fără presiuni”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.
 Ce sunt haitele de câini albaştri care au început să apară pe străzi şi unde pot fi văzuţi

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here