PSD lansează noi critici la adresa Guvernului pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Într-o conferință de presă susținută marți, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a susținut că Executivul a prezentat doar ”un început de proiect”, care ”seamănă mai mult cu un ghiveci”.

 

PSD, critici la adresa Guvernului pe tema PNRR

 

„Guvernul nu a prezentat un plan, ci un început de proiect. Asta spune, din punctul meu de vedere, totul despre seriozitatea acestui demers. Planul lor, din ce-am reușit să vedem noi acum, seamănă mai mult cu un ghiveci. Au adunat cam tot ce-au găsit prin sertare ca să iasă ceva cât mai umflat în valoare de aproximativ 41 de miliarde și mai cred domnii de la guvernare că vor păcăli Comisia Europeană cu asemenea glume. (…) Guvernul nu este capabil să livreze o viziune strategică așa cum solicită Comisia Europeană”, a declarat Sorin Grindeanu.

Social-democratul a vorbit și despre pilonii fundamentali care ar trebui să stea la baza acestui plan, în viziunea PSD. Este vorba despre un consens politic pentru că PNRR va depăși perioada unui ciclu electoral, trece dincolo de un ciclu electorat; dialog public; implicarea actorilor sociali: patronate, sondicate, ONG-uri; parteneriat cu autoritățile locale; depolitizare și transpartență în alocarea acestor fonduri.

Grindeanu mai spune că planul prezentat de Guvern în urmă cu câteva zile nu are în spate niciun studiu de impact și nu asigura o dezvoltare locală echilibrată la nivel național.

„Planul prezentat de Guvern este calea sigură spre un eșec de proporții pe care-l vom deconta cu toții. Calendarul de aprobare a PNRR prezentat de Guvern ne arată că România ar putea avea un plan aprobat abia în septembrie, ceea ce înseamnă că banii europeni nu vor veni prea devreme.

Planul nu are în spate niciun studiu de impact, nicio evaluare de piață și nu pune în centrul sau ceea ce cere CE, cetățeanul familia și generatiile tinere”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu, despre PNRR: Guvernul nu a prezentat un plan, ci un început de proiect. Seamănă mai mult cu un ghiveci

Primele fotografii cu chipul femeii care atacat-o pe Mirela Vaida. Pe cine ar fi vrut, de fapt, să lovească (FOTO)

 

PNRR, pus în dezbatere publică de Guvern 

 

Guvernul a pus recent în dezbatere publică Planul național de Redresare și Reziliență care este, potrivit premierului Florin Cîțu , al doilea test trecut de coaliția de guvernare, după adoptarea Legii bugetului de stat pe 2021.

Vicepremierul Dan Barna a explicat atunci care sunt cei șase piloni care stau la baza construcției PNRR.

”Practic, acest program are șase piloni, șase axe principale pe care sunt alocate aceste aproape 30 de miliarde disponibile pentru România de la nivel european. Vorbim de tranziția verde, transformarea digitală, partea de competitivitate și dezvoltare inteligentă, este un pilon legat de coeziunea socială, partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă – și, bineînțeles, un pilon dedicat politicilor pentru generația următoare”, a declarat Dan Barna.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here