Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că ordinul care stabilește regulile de protecție sanitară în școli stipulează în mod clar că „se recomandă testarea numai cu acordul scris al părinților în cazul elevilor care prezintă simptome specifice”. Formularul de consimțământ, spune demnitarul, poate fi completat și în prealabil, însă doar din proprie inițiativă. Totodată, el a precizat că școala are o încăpere pentru ca un elev care prezintă simptome să fie izolat temporar „până când va fi anunțat părintele, deci părintele este cel care va fi anunțat primul”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, noi precizări despre redeschiderea școlilor, pentru B1 TV

 

„Sunt câteva precizări. Da, într-adevăr, ordinul de ministru nu prevede obligativitatea completării acestui formular, dar Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor care îi revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. În acest sens, am luat decizia de a face precizarea cum că, deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul acestui formular privind consimțământul sau obligația transmiterii consimțământului începând cu revenirea la cursuri, nu presupune obligativitatea transmiterii acestui consimțământ informat anterior intervenirii unor situații speciale. Ordinul de ministru precizează clar, se recomandă testarea numai cu acordul scris al părinților în cazul elevilor care prezintă simptome specifice. De asemenea, recomandă testarea în cazul colegilor, contacților, dacă elevul respectiv a fost confirmat ca fiind pozitiv.

Cu toate acestea, considerăm oportun să facem precizarea că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale o pot face din proprie inițiativă, fără să fie nicidecum obligatoriu. Pentru a sprijini buna organizare și siguranța sanitară în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta, subliniez, benevol, non-obligatoriu, aceste formulare de consimțământ pentru testare, subliniez, în cazul apariției unor situații speciale, și nu fără motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, pentru B1 TV.

Sorin Cîmpeanu a recunoscut că Ministerul Sănătății le recomandase părinților să aibă formularul de consimțământ încă de luni, când își vor duce copiii la școală. Întrebat de ce apar aceste comunicări contradictorii între cele două ministere, ministrul Educației a spus: „Nu sunt contradictorii. Sunt de acord cu dumneavoastră că nu sunt perfect armonizate, dar nu sunt nici contradictorii”.

Întrebat dacă există tensiuni între el și Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu a declarat: „Există discuții constructive pentru a identifica cele mai bune soluții în interesul elevilor și al profesorilor din școlile românești. Discuții constructive, nu tensiuni”.

„În cazul în care un elev prezintă simptome sau acuză simptome specifice, școala are o încăpere destinată izolării temporare a acestui elev până când va fi anunțat părintele, deci părintele este cel care va fi anunțat primul. Dacă părintele își va da acordul sau dacă părintele și-a dat acordul pentru testare, copilul va putea fi testat”, a mai spus ministrul.Avionul care a dispărut şi a reapărut 53 de ani mai târziu. Oamenii de ştiinţă sunt uluiţi

Întrebat dacă părintele va putea să își exprime consimțământul și online, demnitarul a explicat: „Avem o problemă, pentru că acel consimțământ trebuie să fie informat și semnat”.

„Asta dacă există un cabinet de medicină școlară. În foarte multe școli nu există acest cabinet de medicină școlară și atunci, sigur că da, după ce va fi anunțat părintele, va fi anunțat și DSP-ul, pentru a intra pe procedura normală, non-dedicată elevilor și școlilor”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here