Autoritățile se gândesc la varianta în care activitatea dintr-o clasă să fie suspendată atunci când acolo sunt depistate două cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, care a explicat că detectarea unui singur caz nu va duce automat la suspendarea activității în clasa respectivă, „dar să se facă testarea”.

Sorin Cîmpeanu, noi precizări despre revenirea elevilor la clase

 

„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, potrivit Agerpres, după ce autoritățile au anunțat că majoritatea copiilor vor merge fizic la școală, începând cu data de 8 februarie.

Conform ministrului, dacă un educator sau un învățător se va îmbolnăvi și nu îi va putea prelua nimeni atribuțiile, atunci acea clasă va trece la sistemul de predare online.

„Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a spus demnitarul.

Dacă sunt depistate mai mult de două cazuri și în alte clase, se suspendă activitatea întregii şcoli.

„Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Scenariile de redeschidere a școlilor

 

Autoritățile au anunțat că, din 8 februarie, majoritatea copiilor vor participa fizic la cursuri, însă redeschiderea școlilor se va face pe baza unor scenarii care țin cont de situația epidemiologică din fiecare localitate.

  • Scenariul verde, cel în care toți copiii participă fizic la orele de grădiniță sau, după caz, de școală, se va aplica în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor este de până la 1 la mie; 
     
  • Scenariul galben, în care merg la cursuri doar copiii de grădiniță, clasele școlare I-IV, a VIII-a și a XII-a, va fi pus în scenă la o rată de infectare cuprinsă între 1 și 3 la mie;
     
  • În scenariul roșu vor reveni în clase doar copiii de grădiniță și cei din clasele I-IV. Acest scenariu se aplică la o incidență cumulată cuprinsă între 3 și 6; 
     
  • Localitatea în care incidența depășește pragul de 6 intră în carantină, iar cursurile se vor desfășura în sistem online.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here