Reprezentanții elevilor anunţă că vor acţiona în judecată autorităţile şi vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă privind blocarea facilităţilor de transport judeţean la şcoală.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) solicită “ferm” Guvernului Cîţu să nu adopte o nouă ordonanţă de urgenţă care să blocheze transportul elevilor.

Elevii susţin că guvernanţii nu vor rezolvarea problemei care persistă de ani buni. “Conform Legii nr. 226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de faţă decât pentru transportul local şi cel feroviar.

Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor.

Mai exact, Consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat pentru a asigura facilităţile pentru elevi, transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții elevilor atrag atenția că eliminarea sigurării transportului județean pentru elevi va duce la creșterea abandonului școlar:

“Ne aflăm la un an după ce am finalizat polemica cu OUG 51 şi iată că ne luptăm astăzi cu ceva similar. Astăzi, la ora 16,00, decidenţii vor vota din nou blocarea transportului pentru elevi. Haideţi totuşi să ne amintim de faptul că parlamentarii au gratuitatea de a călători cu trenul la clasa întâi, însă elevilor din mediul rural le este furată şansa de a putea ajunge la şcoală.

Familiile cu o stare financiară precară nu îşi vor putea permite preţul impus de operatorii de transport, având în vedere faptul că un abonament costă în medie peste 500 de lei.

Astfel, rata de abandon şcolar va creşte, în contextul în care condiţiile de gestionare a sistemului, cum ar fi lipsa de dispozitive, deja au dus la acest lucru. Nu luaţi acest drept al elevilor”, a declarat Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.Ce sunt haitele de câini albaştri care au început să apară pe străzi şi unde pot fi văzuţi

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here