Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că speră ca legea pensiilor să fie finalizată în cel mult un an. În circa un an de zile, potrivit demnitarului, ar putea fi gata și o lege a salarizării.

 

„Sper ca legea pensiilor, una peste alta, cu tot cu dezbaterea parlamentară, să fie finalizată în maxim un an de zile. Iar legea salarizării este o lege extrem de delicată, care vizează foarte mulţi beneficiari, mulţi dintre ei lucrează în condiţii dificile sau în sectoare esenţiale şi facem această analiză temeinic şi sper ca în aproximativ un an de zile să finalizăm şi o lege a salarizării care, ulterior, să fie susţinută de toate ministerele de linie care reglementează categoriile socio-profesionale, astfel încât sistemul de salarizare public din România să ajungă să fie cu adevărat echitabil”, a declarat Raluca Turcan, joi, la Constanța, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a vorbit și despre procesul de recalculare a pensiilor. 

„Procesul în sine al recalculării are două etape. Una este această etapă de evaluare, (…). În paralel, pregătim varianta legislativă. Când sunt gata şi evaluarea şi varianta legislativă, se operează propriu-zis recalcularea, care fiind într-un format electronic nu va dura foarte mult timp. (…) Acest proces unic în ultimii 30 de ani mi-aş dori să reuşim să-l finalizăm în aproximativ doi ani de zile. Mai menţionez că în perioada 2005 – 2008, (…) s-au recalculat aproximativ un milion de pensii, în trei ani de zile. Iar noi ne propunem să recalculăm cinci milioane de pensii, în maxim doi ani de zile”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a explicat că softul pentru introducerea dosarelor pensionarilor în format electronic va fi lansat cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Astăzi am aflat şi câteva informaţii încurajatoare, şi anume că softul în baza căruia vom colecta aceste date pentru evaluarea şi recalcularea dosarelor de pensii este aproape gata, chiar am făcut o simulare şi cel mai probabil săptămâna viitoare, împreună cu doamna secretar general şi domnul preşedinte al Casei de Pensii, vom lansa acest soft care va include toate datele necesare, cele cinci milioane de pensii din România, pentru a le duce la recalculare”, a mai spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii intenționează să elimine posibilitatea de cumulare a pensiei cu salariul de la stat

 

Raluca Turcan a explicat, miercuri, că a constatat că tot mai mulți angajați din sistemul public ies la pensie timpuriu, iar ulterior se reangajează tot la stat, astfel că intenționează să elimine posibilitatea de cumulare a pensiei cu salariul de la stat. Totuși, persoanele în cauză vor putea cumula și pe viitor pensia cu un salariu din mediul privat.

„Sunt foarte mulţi oameni care au ales să se pensioneze şi, imediat după pensionare, s-au angajat la stat. Văzând acest trend, care e unul considerabil, adică de oameni ieşiţi în pensie care se reangajează la stat, am apreciat că ar fi bine să dăm această oportunitate să lucreze, dacă vor, în sistemul public, până la o vârstă chiar mai înaintată, de 70 de ani de exemplu, dar să nu mai cumuleze şi pensia în momentul în care au salariul de la stat”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Antena 3.

Ce sunt haitele de câini albaştri care au început să apară pe străzi şi unde pot fi văzuţi

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here