Ministrul Muncii, a explicat luni seara, la Dosar de politician cu Silviu Mânăstire cum ar urma să se realizeze anchetele sociale și mai ales ce își dorește să schimbe în acest domeniul. Recalibrarea cursurilor profesionale și contributivitatea la sistemul de pensii sociale sunt una dintre prioritățile ministrului de Resort.

 

Soluții pentru beneficiarii de autor social

 

Raluca Turcan dorește să regândească sistemul de anchete sociale, având în vedere faptul că multe persoane ar putea „fenta” acest sistem de presații sociale, fiind oameni în puterea muncii, care sub o formă sau alta reușesc să beneficieze de ajutoarele sociale pe care le oferă Primăriile, în bani sau bunuri.

„Am văzut că a suscitat dezbateri foarte aprins și din nefericire multe puncte de vedere vehemente nu aveau o fundamentarea foarte reală, mai ales că scopul acestei anchetei ține în primul rând de respectarea legii. Având în vedere că aceste anchete trebuie să fie făcute la 6 luni, iar ele nu s-au efectuat de 2 ani de zile, este o normalitate să realizezi aceste anchete cu privire la beneficiarii de ajutor social. În același timp, aceste discuții, făcute de data aceasta într-o noutate, în echipe mixte, de la Agențiile Județene pentru Inspecții la nivelul județului și Agențiile Județene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă, astfel încât să calibrăm de fapt sistemul de ajutoare sociale pe care Guvernul și statul le pune la dispoziție persoanelor vulnerabile. Cred că avem șansa prin aceste inspecții să definim foarte clar segmentul de oameni vulnerabili și să conturăm foarte clar pachetul de servicii sociale mult mai adaptat cerinețlor pe care aceștia le au, iar dacă sunt oameni care pot să intre în câmpul muncii să li se prezinte ofertele de locuri de muncă, să li se vadă calificarea, iar dacă nu au calificarea necesară să le oferim cursuri de calificare. În acest fel, la un anumit moment, să poată să ajungă să beneficieze și de un sistem de pensii”, a explicat Raluca Turcan, în platoul B1TV.

Totodată, ea a ținut să precizeze că nimeni nu și-a pus problema ce se întâmplă cu cei 170.000 de beneficiari de ajutor social, atunci când împlinesc vârstă stndard de pensionare, de 65 de ani, având în vedere că ei nu au nicio zi de contributivitate.

„Practic ei și după 65 de ani vor fi tot dependenți de ajutorul social și într-un fel aruncați în sărăcie până la finalul vieții (…) Pensia minimă socială este pentru oamenii care au contribuit la sistemul de pensii și care au o pensie. Dacă ar fi fost în baza contributivității, mai mică de 800 de lei, în baza acestui sistem social intră la nivelul de 800 de lei. În momentul de față avem 900.000 de beneficiari de pensie minimă socială, în România”, a explicat ministrul.

 

Ocuparea locurilor de muncă și calificarea personalului

 Fenomenul “apei moarte” care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt “în gol”

Ministrul Muncii a explicat cum ar putea fi ocupate locurile de muncă de la nivelul fiecărui județ, de către persoanele ce sunt parte a anchetelor sociale, dar sunt apte de muncă. „Dacă luăm în calcul doar comunitățile vulnerabile, putem vorbi nu doar de un sprijin financiar de 142 de lei, care pe fond nu reprezintă mare lucru. Putem vorbi de sprijin educațional, sprijin pe sănătate, consiliere și în felul acesta oamenii primesc un pachet de servicii. Mulți dintre ei sunt tineri și au copii (…) Sunt peste 900.000 de tineri care nu se află nicăieri în sistemul de educație și mulți dintre ei nici nu au intrat pe piața muncii și nici nu își doresc să intre.

Un pas doi al acestui prim demers, care presupune evaluarea dosarelor celor care beneficiază de anchetele sociale îl reprezintă recalibrarea locurilor de muncă puse la dispoziție la nivelul fiecărui județ. Am constatat că sunt locuir de muncă puse la dispoziție, dar neaccesate de nimeni, că sunt cursuri de calificare făcute și neaccesate sau făcute, dar ai căror beneficiari nu și-au găsit un loc de muncă, ceea ce înseamnă că această activitate de ocupare și de pregătire a ocupării, nu a fost tratată la modul cel mai serios”, a detaliat Raluca Turcan, pentru B1 TV.

Referitor la disponibilitatea locurilor de muncă la nivelul fiecărui județ și mai ales la cursurile  de formare profesională, ministrul Turcan a explicat că a solicitat AJOFM și AJPIS-urilor să discute cu agenții economici din fiecare județ, pentru a vedea care sunt posturile pentru care își caută personal. 

Am solicitat reprezentanților AJOFM și directorilor de AJPIS-uri să discute cu toți agenții economici de la nivelul județelor, să vedeți de ce forță de muncă au nevoie. În funcție de forța de muncă pe care o solicită discutați cu Centrele Regionale de formare profeională, recalibrați cursurile de formare profesională, inclusiv cursuri de tip „a doua șansă” pentru oameni care pot să treacă într-o etapă superioară a educației lor și aceste cursuri de formare profesioanlă le puneți la dispoziția celor care rezultă din aceste anchete, inspecții și în acest fel îi canalizăm pentru a intra în piața muncii și care în timp să aibă o contributivitate la sistemul de pensii și după minim 15 ani să poată să beneficieze măcăr de pensia minimă socială”, a precizat ministrul Raluca Turcan, în direct pe B1 TV.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here