Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un cod galben de  ninsori și strat consistent de zăpadă la munte și în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi și ninsori abundente în Moldova și, local, ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, valabil până miercuri, 17 martie, ora 20.

Astfel, temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp. Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marți (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.

La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar  începând de marți (16 martie), în special în Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea.

Intensificări ale vântului se vor semnala, local și temporar și în Transilvania și Moldova,  dar la intensități mai reduse.

Prognoza meteo, azi, 16 martie 2021

 

Amintim că marți, vremea va fi rece, iar atmosferă închisă. Vor cădea precipitații în cea mai mare parte a teritoriului, local mai însemnate cantitativ în centrul, sudul şi estul ţãrii. Vor predomina ploile în sud şi, pe alocuri, în vest, iar în nord, centru şi nord-est, treptat, vor fi mai ales ninsori. Izolat, vor fi condiţii de polei. În zona de munte va ninge şi va continua sã se depunã strat de zãpadã local consistent.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 10 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -2 şi 3 grade.

Modelul noii declarații pe propria răspundere. Interdicţia de circulaţie după ora 22:00, valabilă de duminică (DOCUMENT)

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here