Deputații au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile vor primi înapoi banii cuveniți, indiferent că a trecut un an sau 15 de la greșeala funcționarilor. În prezent, pensionarii care s-au trezit cu pensii calculate greșit primesc înapoi banii doar pentru ultimii trei ani, cât e termenul general de prescripție. Proiectul în cauză completează articolul 107 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 

Pensionarii vor primi banii pierduți prin calculele greșite ale funcționarilor

 

„În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, se arată în textul de lege adoptat miercuri în Parlament.

Pe 30 septembrie 2020, Senatul a respins acest proiect de lege.

Camera Deputaților este, însă, for decizional în acest caz, așa că legea merge direct la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here