Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a anunțat că a solicitat Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliţia Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în Bucureşti în anii trecuţi. Dan a precizat că PMB nu va mai finanța în acest an ridicarea de noi statui în Capitală.

„Am cerut Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliția Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în anii trecuți în București. Cei responsabili vor fi identificați și sancționați, iar informațiile strânse vor fi trimise mai departe poliției, pentru eventuale inculpări. 

Anunț în același timp că Primăria Capitalei sistează pentru acest an orice finanțare pentru noi statui în București. Redirecționăm banii pentru investițiile prioritare, neglijate de precedenta administrație – în modernizarea sistemului de termoficare, în combaterea poluării, în dezvoltarea infrastructurii de transport”, a scris Nicușor Dan, joi, pe Facebook.

 

Anchetă în Capitală după ce statuia „Lupoaica” a rămas fără coadă

 

Reacția lui Nicușor Dan vine și după ce Ion Bolborea, sculptorul preferat de fosta administrație PSD a Bucureștiului, a fost acuzat că a folosit alamă în loc de bronz.

Săptămâna trecută, Bolborea a fost pus sub acuzare pentru înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave.

Anchetatorii au făcut și percheziții în domiciliul și atelierul său.

Bolborea s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi folosit materiale de calitate inferioară, cauzând un prejudiciu în valoare totală de aproape 18.000.000 de lei.Ce sunt haitele de câini albaştri care au început să apară pe străzi şi unde pot fi văzuţi

Ancheta a fost deschisă după o plângere depusă de către Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale.

În 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe treptele Muzeului Național de Istorie, a fost vandalizat: lupoaica a rămas fără coadă. Când experții au luat opera pentru a o repara, au constat că materialul folosit era o banală alamă. Pentru realizarea lucrării, în 2012, Primăria condusă la acea vreme de Sorin Oprescu a dat 200.000 lei.

În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza, amintește G4Media.

La acea vreme, Ion Bolborea s-a apărat spunând despre reprezentanţii Primăriei că sunt „nişte nepricepuţi, sunt prostii de-ale lor”.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here