Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat, joi, punerea în dezbatere publică, în cursul acestei zile, a proiectului care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Turcan a susținut că una dintre excepții ține de demnitari. Ei vor putea cumula pensia cu salariul deoarece au „mandat constituțional”. Miercuri, premierul Florin Cîțu afirma: „În cadrul persoanelor angajate în sistemul public nu sunt de acord cu excepții. Vom vedea dacă poate să fie o excepție, ceva special, dar nu sunt de acord”.

 

Raluca Turcan explică de ce demnitarii pot cumula pensia cu salariul de la stat

 

Ministrul liberal al Muncii a susținut că demnitarii vor fi exceptați de la legea care interzice cumularea salariului de la stat cu pensia deoarece au mandate a căror durată e definită prin lege.

Întrebată despre situația particulară a parlamentarilor, primarilor și a eurodeputaților, Raluca Turcan a răspuns: „Au mandate definite de lege. Deci da, pot să cumuleze. Demnitarii au mandat constituțional, sunt mandate a căror durată e definită prin lege, ei sunt în categoria în care își continue acel mandat definit prin lege”.

Motivul pentru care parlamentarii și primarii pot cumula pensia cu salariul de la stat. Explicațiile ministrului Raluca Turcan

Miercuri, premierul Florin Cîțu afirma: „În cadrul persoanelor angajate în sistemul public nu sunt de acord cu excepții. Vom vedea dacă poate să fie o excepție, ceva special, dar nu sunt de acord”.

Întrebat dacă va exista, totuși, o excepție în cazul profesorilor, dat fiind că există un deficit de personal în Învățământ, șeful Guvernului a răspuns: „Nu”.Puțini știu acest lucru. Ce este categoria B1 la permisul auto. Ce poți conduce cu ea în 2021

 

Proiectul mai prevede și dreptul angajaților de a lucra până la vârsta de 70 de ani

 

Proiectul de lege la care a lucrat Ministerul Muncii mai prevede dreptul angajaților, atât de la stat, cât și de la privat, de a lucra până la vârsta de 70 de ani. 

Turcan a insistat în mai multe rânduri că acesta este un drept, nu o obligație, deci vor putea munci până la această vârstă doar cei care depun cerere în acest sens. 

Cei care oprează pentru lucrul până la 70 de ani, însă, nu pot primi și pensie. Printre excepții figurează cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului.

„Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii pentru anul acesta este să creștem gradul de ocupare, în condițiile în care multe dintre domeniile de activitate au avut de suferit pe parcursul pandemiei. De aceea, ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active, care să sprijine deopotrivă angajații și angajatorii”, a declarat Raluca Turcan, joi.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here