Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri o întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, consilierul prezidențial Paweł Soloch, aflat în vizită în România.

Cu acest prilej, șeful diplomației române a reiterat interesul părții române de a aprofunda dialogul bilateral pe teme de securitate și apărare și de a continua coordonarea strânsă pe linie NATO cu Polonia, cel mai important partener strategic al țării noastre în regiune.

Ministrul român de externe a exprimat interesul pentru consolidarea formatelor regionale inițiate și susținute de cele două state, care au valoare adăugată clară, cum ar fi formatul București 9 (B9), fiind agreată continuarea coordonării strânse, în perioada următoare, între România și Polonia, în pregătirea Summit-ului NATO din luna iunie 2021 și ulterior, în procesul de elaborare a unui nou Concept Strategic aliat.

Cei doi demnitari au convenit continuarea coordonării cu privire la Inițiativa celor Trei Mări. Ministrul român al afacerilor externe a reamintit necesitatea de a promova împreună, pe mai departe, proiectele de interes comun româno-polonez Rail-2-Sea și Via Carpathia, de importanță majoră atât din perspectivă economică pentru dezvoltarea regiunii, dar și pentru dimensiunea de securitate și mobilitate pe Flancul Estic al NATO.

Totodată, a fost apreciat formatul trilateral pe teme de securitate România-Polonia-Turcia și au fost discutate perspectivele de continuare a trialogului la nivelul miniștrilor de externe, în prima parte a acestui an, la București.

Cei doi interlocutori au subliniat importanța continuării cooperării și coordonării între România și Polonia pentru consolidarea rolului NATO, a unității și coeziunii aliate, precum și a relației transatlantice. A fost evidențiată atenția sporită acordată consolidării posturii NATO de descurajare și apărare și a coeziunii acesteia, în special pe întregul Flanc Estic. Șeful diplomației române a menționat, în context, demersurile demarate deja de a înființa un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, reziliența fiind o temă de interes tot mai crescut pe agendele NATO și UE. La rândul său, șeful Biroului Securității Naționale din Polonia a exprimat susținerea Poloniei pentru acest proiect al României și intenția de a se implica în activitatea Centrului.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here