Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost criticat de medicul Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, după ce a reclamat, din nou, luni, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, dând ca exemple Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan.

 

Vlad Voiculescu, criticat dur de un medic ATI, după afirmațiile controversate

 

Medicul a explicat procedura de înregistrare a deceselor, precizând că ”nimeni nu poate ascunde morţii”. ”Eu nu am înţeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morţii, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, a scris medicul pe Facebook.

Medicul Laura Zarafin a mai spus că persoane cu forme critice de Covid 19 stau încă în UPU aşteptând un loc la ATI. Ea a adăugat că, atunci când moare un om, medicul de gardă ATI completează o mulţime de acte, întocmeşte epicriza de deces, care conţine toate informaţiile despre evoluţia pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori şi rezultate ale analizelor.

”Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum şi cauze antecedente şi alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem şi se trec datele (nu numai decesul, ci şi nr foii de observaţie , CNP -ul pacientului şi cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat , ba încă asta se întâmplă imediat”, explică medicul Laura Zarafin.

De asemenea, precizează că toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele , certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie , unde se eliberează certificatul de deces.

Medicul mai afirmă că pacienţii care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75% chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncţia respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furruna citokinică (hiperreacţie a sistemului imun la prezenţa virusului).

 Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

PSD vrea comisie de anchetă

 

În contextul afirmațiilor lui Vlad Voiculescu, Partidul Social Democrat pledează pentru înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind managementul pandemiei de COVID-19 în toată această perioadă.

Deputatul Alexandru Rafila susține că scopul nu este găsirea de vinovați, ci oferirea de răspunsuri către populație, astfel încât „oamenii să poată să își recâștige încrederea în autorități, în sistemul de sănătate, și să putem trece în mod responsabil împreună peste această pandemie”. Dacă inițiativa se materializează, a explicat el, la audieri ar putea fi chemată orice persoană care „a avut răspundere directă în ceea ce privește modul de gestionare” a crizei sanitare, inclusiv ultimii miniștrii ai Sănătății și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here