Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, i-a transmis miercuri vicepreşedintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, că Guvernul român are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie.

 

Ludovic Orban: România, pe un drum bun în privinţa respectului faţă de independenţa justiţiei 

 

„Vreau să vă asigur că România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, faţă de domnia legii, faţă de independenţa justiţiei şi este pe un drum corect, înscrisă încă din mai 2019, când cetăţenii români au votat masiv, cu o majoritate de peste 65%, referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis”, a susținut Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe cu Vera Jourova.

Ludovic Orban: Guvernul are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie

Acesta a precizat că anul trecut a fost mai dificil pentru Guvern să facă pași fermi în acest domeniu din cauza pandemiei de coronavirus, dar și a structurii de atunci a Parlamentului, care nu a permis o dezbatere reală. Totuși, chiar și cu aceste constrângeri, Guvernul pe care l-a condus a adus o „schimbare de atitudine generală faţă de problematica din justiţie, de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, de independenţa justiţiei, a liberului acces la actul de justiţie, echilibrul şi separarea puterilor în stat”.

După alegerile legislative din decembrie 2020, a rezultat o nouă structură a Parlamentului și un Guvern de coaliție care are obiective clare în privința susținerii statului de drept.

Ludovic Orban i-a mai transmis vicepreședintelui Comisiei Europene că Guvernul a adoptat deja un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale și că a început procesul de îmbunătăţire a Legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale.S-a aflat ce bifează timişorenii pe declaraţie ca să dribleze carantina

„Suntem extrem de preocupaţi de a asigura, prin dezbatere publică, parlamentară, o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului sistem de justiţie. De asemenea, pot să garantez că Guvernul format de coaliţia de guvernare are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie şi de susţinere a întregului dispozitiv de luptă împotriva corupţiei”, a mai declarat liderul liberal în cadrul videoconferinței.

 

Ludovic Orban, convins că România va ieși curând de sub MCV

 

Tot miercuri, Ludovic Orban s-a arătat convins că „în curând România poate să iasă de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

„Evoluțiile statului de drept în România, din punctul nostru de vedere, sunt foarte bune. Pentru coaliția de guvernare, statul de drept, independența justiției, independența în fața legii sunt o prioritate. Suntem convinși că în curând România poate să iasă de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, evident, făcând pași înainte pe baza recomandărilor Comisiei Europene. Nu-mi place să dau termene. Important este să facem pași înainte, cum este desființarea Secției speciale, îmbunătățirea legislației în domeniul penal, a legislației celor trei legi ale justiției”, a mai declarat Orban.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here