Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat, într-o postare pe Facebook, că autoritățile vor avea „toleranță zero” față de orice abatere de la lege și că protestele din ulimele zile sunt „o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii”. 

„Vreau să subliniez că, în România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituție. A fost plătit cu sânge la Revoluția din ‘89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greșit înțeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităților și implicit ale majorității românilor responsabili”, se arată în postarea de pe Facebook a ministrului. 

„În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul “liberei exprimări”, să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat!”, a scris Lucian Bode.

„Am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei”, acontinuat ministrul.

„Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă nu este România responsabilă! România responsabilă înseamnă mult mai mult decât a striga nemulțumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde și agresând forțele de ordine. România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie și respect față de cei apropiați și sănătatea lor”, a mai spus Bode.

El le-a mulțumit forțelor de ordine, despre care spune că au reacționat „cu calm și profesionalism” și că „au capacitatea de a gestiona eficient astfel de situații în continuare”.

„Violența nu este niciodată răspunsul potrivit la violență și tocmai de aceea vă cer responsabilitate tuturor! Fac un apel la solidaritate și responsabilitate, deoarece măsurile de protecție sanitară sunt, alături de vaccinare, o apărare sigură împotriva acestui virus nemilos.

Le mulțumesc încă o dată românilor care au înțeles necesitatea măsurilor de protecție sanitară, pentru că doar respectându-le se vor proteja pe ei și pe noi ceilalți”, a adăugat Bode.

 Raed Arafat a făcut anunțul mult așteptat. Când vor fi relaxate măsurile de restricție în România?

Proteste în marile orașe ale țării față de noile restricțiile instituite de autorități 

 

Proteste masive au avut loc luni seară în marile oraşe ale ţării, cu mii de oameni ieşiţi pe străzi să le ceară autorităţilor să ridice măsurile restrictive impuse în România în contextul pandemiei de COVID-19. Revendicările au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, purtarea măştii în are liber, dar și împotriva a ceea ce ei au numit “dictatura medicală”.

În urma protestului din București, 12 jandarmi au fost răniți, 188 de persoane au fost conduse la Poliție și au fost aplicate peste 200 de sancțiuni.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here