Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, la telefon, cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. 

„Cei doi înalți demnitari au accentuat importanța avansării, în perioada următoare, a discuțiilor la nivel aliat în ceea ce privește consolidarea rolului și profilului Alianței, susținând  viziunea comună pentru o Alianță mai puternică și mai eficientă la orizontul anului 2030”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

Ce i-a spus Klaus Iohannis lui Jens Stoltenberg despre NATO și rolul României în cadrul alianței

 

Klaus Iohannis a susținut că summitul NATO din acest an, primul la care va participa noul președinte al SUA, Joe Biden, e un reper important în conturarea procesului de adaptare al NATO și pentru consolidarea securității aliaților. Acesta a precizat apoi că, pentru România, reconfirmarea solidarități între membrii alianței nord-atlantice e o temă centrală.

Potrivit președintelui României, cu acest prilej ar trebui adoptate decizii care să permită continuarea coerentă a consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.

„Președintele României a evidențiat atenția care trebuie acordată, în perspectiva Summitului din acest an, identificării corecte a riscurilor și provocărilor, conturării perspectivei globale a Alianței, revitalizării parteneriatelor, în special a celui cu Uniunea Europeană, precum și continuării politicii „ușilor deschise” a NATO”, se mai arată în comunicat.

Klaus Iohannis a mai afirmat în convorbirea cu Jens Stoltenberg faptul că țara noastră susține procesul de reflecție strategică NATO 2030 și a apreciat rolul coordonator al acestuia în derularea procesului: „Președintele României a salutat propunerea Secretarului General al NATO de adaptare și actualizare a Conceptului Strategic al NATO, pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2030 și a evidențiat că România a fost printre primii aliați care au susținut ferm această abordare, încă de la finalul anului 2019”.

Iohannis a mai afirmat că e nevoie de o creștere a rezilienței atât în cazul alianței, cât și la nivelul statelor membre și a subliniat determiarea României de a se implica în acest efort.Ce nume va purta fetița Ginei Pistol cu Smiley

 

Ce i-a transmis Jens Stoltenberg lui Klaus Iohannis

 

La rândul său, Jens Stoltenberg a mulțumit României pentru rolul avut în cadrul NATO și „și a apreciat că România este un aliat responsabil și valoros, cu participări și contribuții substanțiale în planul dezbaterilor conceptuale, al proiectelor și inițiativelor aliate, precum și în teatrele de operații ale NATO”.

La fel ca Iohannis, Stoltenberg a vorbit despre consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și despre asigurarea unui răspunsul aliat adecvat la provocările curente.

„Secretarul General al NATO a subliniat relevanța, poziție împărtășită și de Președintele României, a continuării eforturilor aliate pentru asigurarea suportării echitabile a costurilor militare aliate (burden sharing), cu efect pozitiv asupra întăririi posturii aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. De asemenea, a fost de acord cu poziția Președintelui Klaus Iohannis privind necesitatea consolidării parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Secretarul General al NATO a ținut să laude inițiativa României privind crearea unui Centru dedicat problematicii rezilienței.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here