Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat că partidul pe care îl conduce susține eliminarea tuturor pensiilor speciale, „fără nicio deosebire”.

UDMR susține eliminarea tuturor pensiilor speciale, spune Kelemen Hunor

 

„Noi vom susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire. Altă variantă nu vom susţine”, a declarat Kelemen Hunor, luni, la Parlament, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, deputatul UDMR a declarat că nu există un acord în coaliţie pe această temă.

„Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale.

În coaliție, spune Kelemen Hunor, nu există un acord nici în ceea ce privește înghețarea pensiilor. 

„Nu există niciun acord pe îngheţarea pensiilor. În programul de guvernare şi în discuţiile avute înainte de a forma Guvernul, noi ne-am luat un angajament că pensiile vor creşte în 4 ani de zile cu acel procent de 40 şi ceva, cum este în lege, nu într-un an. (…) În funcţie de posibilităţile bugetare, trebuie să existe şi în acest an o creştere”, a mai spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Ce a spus ministrul Muncii despre situația pensiilor speciale

 

Raluca Turcan a vorbit săptămâna trecută despre o nouă lege a pensiilor. Astfel, circa cinci milioane de pensii vor fi recalculate. Ministrul Muncii a precizat că pensiile speciale, cu excepția celor ocupaționale, intră și ele în atenția Guvernului.

„Pensiile speciale, cu excepția celor ocupaționale, intră și ele în atenția noastră. Suntem în căutarea unei forme juridice, pentru a asigura un echilibru între contributivitate”, spunea Raluca Turcan.

Până când se finalizează noua lege, pensiile „se plătesc și se calculează în baza legii existente”, mai preciza liberala.Cât costă o vacanță în Maldive pentru 7 zile? Mulți români au mers pentru că prețurile sunt ieftine

„Odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft și resursa umană și imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin programul de redresare și recuperare. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă cheltuieli într-un amplu sistem de reformă și sunt cheltuieli deductibile din programul național de reziliență. Este un pas important în sistemul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte-cheie: contributivitate și echitate. Începem evaluarea dosarelor, iar recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate. Există componenta tehnică de reevaluare și o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege, care să conțină o formulă de calcul care să aducă echitate. Până când se finalizează, pensiile se plătesc și se calculează în baza legii existente. Cred că vom putea începe discuțiile în maxim o lună pentru o nouă lege a pensiilor. Va aduce o majorare pentru un număr mare de pensionari. În cele mai mare parte, cele mici, vor fi duse la un nivel echitabil”, a adăuga Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here