Guvernul a tăiat la zero, de la 8,9 milioane de lei, bugetul fantomaticei Academii a Oamenilor de Știință, informeză G4Media, citat de B1 TV. Activitatea instituţiei a fost întotdeauna criticată în mediul de cercetare. În ciuda acestui fapt, Academia primea anual de la stat sume extrem de generoase. Printre membrii instituţiei se regasesc Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, dar şi Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

 

Academia Oamenior de Știință a rămas fără banii de la stat

 

Potrivit jurnaliștilor de la G4Media, propunerea de tăiere a venit din partea USR-PLUS, iar premierul Florin Cîțu a aprobat-o.

„Nu am fost înștiințați oficial de acest lucru, dar probabil așa e. E o decizie politică, de fapt, decizie care s-a luat și anul trecut, când a fost aprobat bugetul prin asumarea Guvernului și nu prin dezbatere parlamentară”, a declarat Adrian Badea, preşedinte AOSR. 

Academia a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual.

„Tot ce s-a spus e o necunoaștere totală și o abordare tendențioasa privind academia noastră”, a replicat Badea. 

 

Cine conduce Academia Oamenior de Știință

 

În general, membrii acestei instituții de cercetare sunt profesori ieșiți la pensie, politicieni sau personaje controversate. 
Conducerea AOSR este asigurată de președintele Alexandru Adrian Badea, de vicepreședinții Ion Basgan și Doru Sabin Delion, secretar științific fiind Dan Tiba. 

Primul primește o indemnizație de peste 20.000 de lei pe lună, iar vicepreședinții și secretarul primesc câte 16.000 de lei pe lună.

Sutele de membri ai Academiei primeau și ei indemnizații lunare de la stat.

Acum, instituția va trebui să se finanțeze din surse proprii.

Guvernul Cîțu a aprobat vineri proiectul de buget pe 2021. El urmează să ajungă la dezbatere în Parlament.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here