Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat, miercuri seară, pe B1 TV, că în România ultimilor patru ani cheltuielile de personal s-au dublat până la suma 110 miliarde de lei. „Ar trebui să îi întrebăm pe români dacă au simțit din partea statului român că performanța s-a dublat în acești patru ani de zile”, a declarat premierul, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Întrebat ce crede despre protestele organizate în ultima vreme de diverse sindicate din sectorul public, care ar fi nemulțumite de buget și de înghețarea veniturilor, Florin Cîțu a explicat: „Aici nu văd nemulțumirea, dacă s-ar uita cineva la buget, ar vedea că în buget sunt 62 de miliarde investiții. Dacă facem aceste investiții, ne asigurăm că avem bani ca să plătim salariile care sunt acum în plată și pensiile, că de aici le luăm. Crești economia, plătesc oamenii taxe și impozite, și plătim salariile respective. În același timp, revin la ce am spus mai devreme, cheltuielile de personal în România sunt 110 miliarde de lei. Ele s-au dublat în patru ani de zile. Ar trebui să îi întrebăm pe români dacă au simțit din partea statului român că performanța s-a dublat în acești patru ani de zile. Dacă s-a dublat, foarte bine, eu îmi retrag tot și mergem înainte. Dacă nu s-a dublat, înseamnă că mergem pe varianta mea”.

„Mai mult, anul trecut, în plină criză economică, când 1,4 milioane de români au stat acasă – românii care plătesc taxe ca să ne plătească nouă salarii în sectorul public, deci acei oameni au stat acasă, pentru că i-am închis, a fost criză, oamenii n-au avut ce să facă, au stat acasă, au stat în șomaj tehnic, venit mai mic – nu a protestat niciunul. Nu a venit niciunul în stradă, în fața Guvernului, să țipe. Nimeni nu a protestat tot anul! Dar în sectorul public anul trecut au crescut salariile, în plină criză economică. În Uniunea Europeană, salariile au crescut în sectorul public cu 3% în medie. România, una dintre cele mai sărace țări, a crescut salariul cu 8%”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă nu cumva erau salariile la un nivel foarte scăzut și de aceea a fost nevoie de majorarea lor, premierul a explicat: „Să știți că și prețurile la noi sunt jos. Puterea de cumpărare a românilor este calculată și în funcție prețuri. Avem o putere de cumpărare ok pentru prețurile noastre. În același timp, asta cu salariile erau mici – era PIB-ul mic, de unde să dai? Asta este România. Dacă 30 de ani au ținut-o încorsetată într-o economie socialistă…

„Salariile în sectorul public au crescut într-o dinamică foarte mare, au depășit sectorul privat în dinamică, dar performanța nu s-a adeverit. Haideți să vă spun altceva – știți că în sectorul public nu cred că mai există un salariu minim? Nu cred că mai găsești salariu minim în sectorul public”, a mai spus Florin Cîțu.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here