Prim-ministrul Florin Cîțu va face declarații de presă, luni seară, de la ora 23, într-o primă reacție după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din Capitală, unde trei pacienți au murit după o defecțiune apărută la instalația de oxigen din TIR-ul ATI. Declarațiile premierului vor fi transmise în direct pe B1 TV.

Tragedie la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Premierul Florin Cîțu va avea o primă reacție, la ora 23, în direct pe B1 TV

 

În prezent, oamenii legii fac cercetări in rem pentru ucidere din culpă, susțin surse din anchetă, citate de News.ro. Astfel, în această seară, ar putea fi audiaţi reprezentanţii firmei care a furnizat ventilatoarele, iar marţi personalul medical, mai afirmă aceleași surse. TIR-ul ATI va fi sigilat, iar anchetatorii fac verificări la fața locului.

Ministerul Sănătății a precizat că, potrivit primelor informații, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

„Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB). Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile”, a transmis Ministerul Sănătății.

La rândul său, Departamentul pentru Situaii de Urgență a făcut o serie de precizări și susține că personalul medical a semnalat că ventilatoarele regăsite în container au intrat concomitent în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat să intre în TIR, deși personalul medical i-a oferit echipament complet de protecție anti-coronavirus.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale. În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, se arată în comunicatul DSU.

Conform unor surse, instalarea ar fi fost făcută de DSU, iar contractul cu firma care asigura întreținerea ventilatoarelor ar fi fost încheiat tot de DSU. Firma respectivă ar fi Medist. Totodată, potrivit acelorași surse, medicul DSU care se ocupa de partea tehnică nu ar fi fost niciodată prezent fizic la Spitalul Victor Babeș, toate indicațiile fiind date prin videocall. Singurul lucru modificat ar fi fost instalația electrică exterioară.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here