Premierul Florin Cîțu i-a îndemnat pe profesori să accepte vaccinul anti-COVID-19, că e spre binele lor și a celor din jurul lor. Iar părinților le-a transmis să-i țină pe copii acasă în cazul în care constată că aceștia au simptome. Precizările vin în contextul în care, luni, școlile s-au redeschis, iar lecțiile se țin din nou cu prezența fizică în clase.

 

 

„După multe luni, copiii merg din nou la școală după cele trei scenarii, dar cu multe restricții. Suntem atenți cum evoluează situația. E important să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să păstrăm distanțarea socială. E important să urmărim mesajele care vin zilnic de la Ministerul Educației și al Sănătății. Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme.

Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”, a declarat prim-ministrul.

El a precizat apoi că formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19 e recomandat: „E recomandat, ca să fie cât mai simplă procedura dacă în școală se depistează un copil cu simptome. Până atunci, e mai important ca părinții să fie atenți și dacă e un copil cu simptome, să rămână acasă. Dacă un copil are simptome și trebuie testat, va trebui să fie completat”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 Avionul care a dispărut şi a reapărut 53 de ani mai târziu. Oamenii de ştiinţă sunt uluiţi

Peste 2,4 milioane de elevi revin în bănci de azi

 

Peste 2,4 milioane de copii au revenit de astazi în bănci, adică 80% din numărul total al elevilor din România. Nu se va face rabat de la purtarea măştii de protecţie şi sunt anunţate controale, atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în autobuzele care transportă copii. 

Medicii sunt de acord cu deschiderea şcolilor şi revenirea elevilor în bănci, însă atrag atenţia că regulile trebuie respectate. Pericolul este încă mare, dar, spun specialiştii, acum avem două arme în plus faţă de momentul în care şcolile şi-au închis porţile: vaccinul şi testarea rapidă.

„Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”.

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a răspuns: „Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia”.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here