Prim-ministrul Florin Cîțu a oferit mai multe detalii despre cum va arăta bugetul pe 2021, despre care spune că este gândit și în raport cu strategia pe 2022, în condițiile în care reformele plănuite de Guvern „se vor întinde pe doi ani de zile”.

Premierul Florin Cîțu, despre bugetul pentru 2021

 

Întrebat luni dacă Guvernul a finalizat analiza referitoare la sporurile bugetarilor, Florin Cîțu a explicat: „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. Aceste reforme pe care vrem să le introducem se vor întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022. Nu ne gândim doar la bugetul pentru 2021, ne gândim la acești doi ani de zile. Eu așa mă uit la acest buget, și la investiții, și la cheltuielile pentru cheltuieli de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile”.

„Pentru că nu m-ați întrebat încă, am să vă spun eu de investiții. Vor crește anul acesta cheltuielile cu investițiile în buget. Vom păstra același principiu pe care l-am avut anul trecut, de a finanța o cât mai mare parte din investiții din fonduri europene. În ședința de Guvern – cred că acum două sau trei ședințe de Guvern – am cerut ministerelor să identifice acele proiecte de investiții care pot fi transferate pe PNRR. Acest efort pe care l-am făcut anul trecut și a dat rezultate – aproape jumătate din banii cheltuiți anul trecut din investiții au fost decontați – continuăm cu el și dorim să creștem acest procent. Cea mai mare parte a banilor cheltuiți de la buget pe investiții să fie din fonduri europene”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul a precizat că am putea avea o propunere de buget până la finalul zilei.

„Prioritățile sunt investițiile și sănătatea. Încă n-am scăpat de pandemie, la asta s-a adăugat campania de vaccinare și costurile afecerente. De aici pronește bugetul. Ministerul Finanțelor termină azi discuțiile cu ordonatorii de credite. Până la finalul zile ar trebui să avem o propunere de buget cât de cât aproape de ce vreau eu. Cred că e un buget bun pentru a susține creșterea economică. PIB-ul nominal e doar puțin mai mare ca anul trecut, deci avem 3 ani cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat”, a adăugat Florin Cîțu.

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here