Prim-ministrul Florin Cîțu a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre sesizarea pe care i-a adresat-o Renate Weber, Avocatul Poporului, care a reclamat că hotărârile adoptate în acest an de Comitetul Național pentru Situații de Urgență nu au fost publicate în Monitorul Oficial. În replică, premierul a explicat că măsurile anti-coronavirus sunt aprobate prin Hotărâre de Guvern, iar „acestea se publică după aceea în Monitorul Oficial”. „Îi vom răspunde doamnei Avocat al Poporului oficial, dar mă surprinde la acest nivel să vină o astfel de cerere”, spune liberalul.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Ce a spus Florin Cîțu despre sesizarea formulată de Renate Weber privind hotărârile CNSU

 

Referitor la sesizarea pe care i-a adresat-o Renate Weber, Avocatul Poporului, privind nepublicarea hotărârilor CNSU în Monitorul Oficial, premierul a declarat: „Mă surprinde această opinie de la Avocatul Poporului. Poate că ceea ce vor să facă colegii mei în Parlament acum este justificat. Dacă Avocatul Poporului are o astfel de opinie, este momentul să dăm un restart acolo, dar toate hotărârile CNSU au fost prezentate publicului și au fost comunicate publicatului, și acesta este rolul hotărârilor CNSU. După cum știți dumneavoastră, sunt sigur, și cum știu și cetățenii României, prin Hotărâre de Guvern care aprobă măsurile legate de Covid, acestea se publică după aceea în Monitorul Oficial. Era simplu de verificat. Îi vom răspunde doamnei Avocat al Poporului oficial, dar mă surprinde la acest nivel să vină o astfel de cerere”.

Ce reclamase Avocatul Poporului în sesizarea adresată prim-ministrului:

 

Avocatul Poporului a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis marți, că instituția s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că niciuna dintre cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în acest nu a fost publicată în Monitorul Oficial, iar trei dintre ele nu au fost postate nici pe site-urile oficiale.

„Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu în urma constatării, pe de o parte, a faptului că niciuna dintre cele 20 de hotărâri adoptate în acest an de CNSU nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Însă, în timp ce hotărârile CNSU nr. 1-11 și nr. 15-20 din anul acesta au fost postate pe site-urile oficiale precizate mai sus, hotărârile nr. 12/2021, 13/2021 și nr. 14/2021 nu au fost publicate nici în Monitorul Oficial, nici pe aceste site-uri. Astfel, se poate reține o încălcare a prevederilor art. 31 din Constituție privind dreptul la informație și a celorlalte dispoziții legale incidente prezentate mai jos”, se arată în solicitarea adresată premierului Florin Cîțu de către Avocatul Poporului.

 

 Tânăr din Constanţa, mesaj disperat de la geam către protestatari: ‘A murit tata acum două zile de Covid și voi protestați? Să vă fie rușine’ / Reacția protestatarilor

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here