Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, că, în perioada 2016 – 2020, cheltuielile cu personalul de la stat s-au dublat. „Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă”, a continuat el.

Și, cu această ocazie, șeful Guvernului a vorbit din nou despre nevoia de reformă și despre legarea sporurilor bugetarilor de performanță. La fel ca acum câteva zile, Cîțu a spus că Legea salarizării va fi modificată în acest sens tot printr-un proiect de lege ce va trece prin votul Parlamentului. A explicat acum și de ce i se pare corect acest lucru.

 

 

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, deci e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea și sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020. Din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020.

Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă…

De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a declarat premierul Florin Cîţu, după ședința de Guvern de astăzi.

Florin Cîțu: „Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani. Îi întreb pe români dacă simt că s-a dublat și performanța”

Ce sunt haitele de câini albaştri care au început să apară pe străzi şi unde pot fi văzuţi

 

Proiectul de buget va fi adoptat vineri de Guvern

 

Prim-ministrul a mai anunțat că Guvernul va adopta în ședința de mâine proiectul de buget pe acest an. Deocamdată, în ședința de azi, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență  privind unele măsuri fiscal-bugetare. Aceasta prevede, printre altele, că pensiile nu cresc anul acesta, că nu se acordă noi vouchere de vacanță și că se elimină sporul de 30% ce era dat până acum pentru angajații prefecturilor.

„Pensiile vor creste cu rata medie anuală a inflației, aici este o garanție, la care se adaugă cel mult 50 % din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut real. Deci este o garanție că vor crește cu rata inflației și cu cel mult 50% din creșterea câștigului. Cu cât vor creste vom vedea anul viitor. Dacă economia României are o performanță foarte bună anul acesta, atunci pensiile vor creste mai mult”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu a precizat apoi că ținta de deficit bugetar rămâne la 7,16%.

Întrebat dacă anumite ministere vor primi mai mulți bani, șeful Guvernului a răspuns: „Nu vorbim de credite bugetare mai multe – s-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă alocată mai mare pentru la CNI și la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament în special, sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă contracte anul acesta și apoi, bineînțeles, vor fi plătite în viitor”.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here