Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat duminică seară, pentru B1 TV, că pe lângă SARS-CoV-2 mai există un virus extrem de periculos – dezinformarea, iar următoarea mare provocare pentru statele democratice este să creeze instrumentele necesare pentru a lupta cu acest virus.

 

Eugen Tomac, despre pericolul dezinformării

 

„Este evident că mai există un virus extrem de periculos. Acest virus se numește dezinformare. Avansul tehnologic ne perimite azi să asistăm la un val de dezinformare fără precendent și în această situație tensionată, plină de necunoscut, în mod clar au apărut și vor apărea și vor fructifica toate nemulțumirile din societate cei care trăiesc din dezinformare. 

Deci dezinformarea nu mai e o chestiune doar de speculație. Ea a devenit o amenințare extrem de reală pentru societățile democratice, începând de la chestiuni legate de vaccin, de la chestiunile economice, geopolitice, politice. E evident că asistăm la un val de dezinformare care pune în dfiicultate democrația. Mă tem că, odată cu acest concept extrem de sofisticiat care oferă, din nefericire, platforme largi celor care trăiesc din dezinformare, vom asista și la un val de populism care, politic, va cântări greu peste doi – trei ani. Această situație nu e doar în țara noastră, o întâlnim și în alte state, cu instituții mai puternice. 

Și pe mine ce m-a șocat e declarația de acum trei săptămâni a vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, care a spus că UE nu are instrumente pentru a combate activ, la ora actuală, tot ceea ce ține de dezinformare. Cred că următoarea bătălie pentru statele democratice e să creeze instrumente extrem de eficiente care să combată dezinformarea”, a declarat europarlamentarul PMP Eugen Tomac, duminică seară, pentru B1 TV.

Acesta a mai susținut că Guvernul României ar trebui să înțeleagă că e nevoie de o comunicare cât mai profesionistă și nu să politizeze acțiunile anti-pandemie.

 

Borrell: UE nu are suficiente resurse pentru a combate dezinformarea venită din Rusia sau China

 

La începutul acestei luni, Josep Borrell, șeful dipomației UE, a declarat că Uniunea Europeană are la dispoziție extrem de puține resurse pentru a lupta eficient cu acțiunile de dezinformare ale unor actori externi.

„Este un război. Trebuie să învățăm cum să purtăm acest război, cum să obținem instrumentele adecvate. Dar, comparativ cu ce au adversarii noștri, noi avem extrem de puțin”, le-a spus Borrell eurodeputaților.

El a cerut Parlamentului European un mandat mai cuprinzător pentru a combate în special amenințările hibride din China.

Borrell a insistat că Europa nu are o capacitate de a produce informații care să prezinte propriile opinii în aceeași măsură cu capacitatea de a fabrica dezinformări a altor state.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here