Senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă din AUR, protestează la Ministerul Justiției, alături de alte persoane, față de decizia coaliției de guvernare de a desființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută chiar joi propunerea Ministerului Justiției în acest sens. La finalul dezbaterii, CSM va emite un aviz cu caracter consultativ, care va ajunge la Stelian Ion. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Unii dintre cei prezenți în fața ministerului, însă, nu știau de ce protestează.

Întrebat de reporterul B1 TV Andrei Ștefan de ce s-au adunat acolo, unul dintre manifestanți a spus: „Nu pot să vorbesc. Nu dau interviu”

Întrebat ce nemulțumiri au, un tânăr a răspuns: „Nu știm. Am venit așa, întâmplător…”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un altul a explicat că protestează „pentru dreptate, pentru că în 40 de ani nu au fost în stare să facă nimica, niciun lucru. Și noi avem acasă și familii, și nepoți și nimic, nimic, nu s-a rezolvat nimic. Vrem dreptate, asta vrem toți!”.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

CSM discută proiectul privind desființarea SIIJ

 

Consiliului Superior al Magistraturii discută, joi, proiectul legislativ privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. 

Este vorba despre proiectul legislativ inițiat în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar modificat de actualul ministru Stelian Ion în vederea eliminării prevederilor care vizează “super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor. 

În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

 

Argumentele lui Stelian Ion pentru desființarea Secției Speciale

 

Stelian Ion a punctat că  SIIJ nu a fost eficientă de la înfiinţarea sa şi până în prezent: „Indiferent ce şanse acordam eu şi ce prognosticuri dădeam, a avut marea ocazie această Secţie ca din 2018 să demonstreze că vine cu dosare temeinice, că are trimiteri în judecată, că nu e părtinitoare sub niciun aspect”.

De altfel, Ion a formulat mai multe critici la adresa SIIJ.

Ministrul USR-PLUS al Justiției a remarcat faptul că, după ce s-a înfiinţat Secția Specială, „prima grijă” a acesteia a fost anchetarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Stelian Ion a criticat inclusiv faptul că magistraţii SIIJ, dacă ar fi reclamaţi, nu pot fi cercetaţi decât colegii lor, ceea ce ar fi „conceptual greşit”.  

„Uneori și magistrații încalcă legea. Ce vreau să spun este că desființarea acestei secții nu înseamnă că nu o să răspundă magistrații pe viitor, este o idee falsă. Orcine încalcă legea trebuie să răspundă”, a mai declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here