Stelian Ion, ministrul Justiției, a participat, miercuri, la dezbaterile organizate de Comisia juridică a Senatului pe tema proiectului de lege referitor la desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). La finalul discuțiilor, a susținut Ion, s-a ajuns la două concluzii: necesitatea desfiinţării Secţiei speciale și lipsa argumentelor din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru un eventual aviz la trimiterea în judecată a magistraților.

 

Stelian Ion, despre dezbaterile din Senat pe tema desființării Secției speciale

 

„Dezbaterea a decurs bine. M-am bucurat de prezenţa reprezentanţilor sistemului judiciar. Şi au fost două concluzii. Una legată de necesitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Practic, nu au fost argumente din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru păstrarea acestei Secţii. Nimeni nu a susţinut avizul la trimiterea în judecată pentru judecători şi procurori. Este o chestiune susţinută unanim de sistemul judiciar. Aşa încât propunerea noastră a fost aceea de a continua discuţiile, de a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi de a purta alte discuţii despre posibile alte reglementări care să satisfacă alte nevoi ales sistemului judiciar în cadrul legilor justiţiei”, a declarat Stelian Ion, citat de Agepres.

Întrebat dacă există șanse ca Senatul, for decizional, să renunțe la amendamentul introdus în Camera Deputaților referitor la necesitatea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, Stelian Ion a răspuns: „Este posibil. Nu s-a tras o linie şi nu s-a stabilit această idee. Aşteptăm amendamente. Este o dezbatere care va continua”.

Ministrul Justiției a mai afirmat că în cadrul dezbaterii s-a discutat la modul general despre garanții pentru asigurarea independenței magistraților. 

„Nu au fost conturate anumite tipuri de garanţii. În discuţiile următoare vom dezbate posibilele garanţii”, a mai precizat Ion.

Dezbaterea pe proiectul privind desființarea Secției speciale va continua în Comisia juridică a Senatului săptămâna viitoare, în prezenţa asociaţiilor de magistraţi.

Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here