Camera Deputaților a adoptat, miercuri, o declarație comună de condamnare a antisemitismului. Reacția liderilor partidelor parlamentare vine după atacurile la adresa actriței Maia Morgenstein și a actorilor de la Teatrul Evreiesc de Stat. Ședința a fost însă boicotată de deputații din partea AUR.

 

Camera Deputaților a adoptat o declarație comună de condamnare a antisemitismului

 

”Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, suntem conștienți că ideile, conepțiile și doctrinele antisemite își păstrează în continuare efectele nocive, decoperă noi adepți dispuși să le promoveze și sunt prezente în anumite segmente ale societății. Antisemitismul este o amenințare la adresa democrației, iar asumarea în întregime a trecutului reprezintă un element funamental al responsabilității noastre, atât în prezent, cât și pentru viitor”, a declarat președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Și liderul USR Dan Barna a avut un discurs virulent prin care a condamnat antisemitismul.

”De cd după atâția ani de exercițiu democratic, după o istorie atît de plină de tragedii e totuși nevoie ca în Parlamentul României, astăzi, să reafirmăm lucruri care ar trebui să fie de domeniul evidenței. De ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul nu are ce căuta în România? De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie o temă foarte actuală de discuție? Oare n-am reușit să învățăm nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura târâie după ea enorm de multă ură?”, s-a întrebat Dan Barna de la tribuna Parlamentului.

Și președintele PSD și-a arătat solidaritatea cu actrița Maia Morgenstern.Tânăr din Constanţa, mesaj disperat de la geam către protestatari: ‘A murit tata acum două zile de Covid și voi protestați? Să vă fie rușine’ / Reacția protestatarilor

”Marea noastră actriță Maia Morgenstern a avut curajul să denunțe furia distructivă și comportamentul antisemit și mă bucur că Parlamentul a decis să i se alăture în această declarație de combatere a urii, xenofobiei și antisemitismului”, a spus liderul social-democrat.

Și copreședintele AUR George Simion a condamnat xenofobia și antisemitismul, însă i-a atacat pe adversarii politici, pe care îi acuză că speculează de acest caz. În același timp, liderul AUR a minimalizat mesajul pe care l-au primit actorii de la Teatrul Evreiesc de Stat, calificându-l drept ”un incident izolat”.

”AUR a fost prima voce din spațiul public care a luat act cu stupefacție de atacul degrandant, antisemit, suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, care este un artist emierit, îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român. (…)  Dacă unii și alții vor să transforme AUR în țintă și să spună că suntem extremiști, eu le spun că ei sunt extremiștii. Lăsați acest lucru pentru organele de anchetă și lăsați tot ce ține de atitudini antisemite să fie discutat într-un cadru civilizat, departe de viața politică”, a spus George Simion.

 

Parlamentarii AUR au boicotat dezbaterile pe tema antisemitismului

 

Chiar dacă prin vocea liderului de partid s-au arătat solidari cu comunitatea evreiască, parlamentarii AUR au boicotat dezbaterile pe tema antisemitismului.

O poză în acest sens a fost publicată pe Facebook de deputatul USR Iulian Bulai.

„În Camera Deputaților se citește o declarație a Parlamentului României împotriva declarațiilor antisemite și împotriva reabilitării unor lideri fasciști extremiști. Inițiativa aparține colegului deputat Silviu Vexler. AUR boicotează această declarație. Fasciștii și extremiștii nu se delimitează de fundamentalism și rasism. Fug atunci când ar trebui să fie aici și să se delimiteze de antisemitism și fascism. Rușine!”, a scris Bulai.

Ședința a fost însă boicotată de deputații din partea AUR

 

Amenințări cu moartea, primite de actrița Maia Morgenstern pe adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat

 

Dezbaterea din camera Deputaților a avut loc în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, actrița Maia Morgenstern a primit un mesaj de amenințare cu moartea pe adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, mesaj trimis de un anume „Anderei Illarie” și semnat „din partea partidului AUR”.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa de IP a autorului nu este cea reală și nici nu este asociată cu conturi de pe rețelele de socializare sau alte site-uri web.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here