Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a vorbit, luni, pe B1 TV, despre introducerea certificatului verde digital la nivelul UE, o inițiativă pentru care Comisia Europeană ar urma să prezinte o propunere chiar în această săptămână. El a explicat că restricțiile anti-coronavirus nu ar trebui să se mai aplice la persoanele care vor putea demonstra cu acest „pașaport” fie că au fost vaccinate anti-COVID-19, fie că au trecut efectiv prin boală și au devenit imune, fie că au efectuat un test negativ la infecția cu SARS-CoV-2.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Eurodeputatul Cristian Bușoi, pe B1 TV, despre certificatul verde digital și libera circulație în UE

 

Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea” cum se vor asigura autoritățile că introducerea unui certificat verde digital nu încalcă dreptul la liberă circulație, Cristian Bușoi a explicat: „Așa este, e o întrebare fundamentală. Am tot discutat săptămânile trecute. Am participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întâlnire a vicepreședintelui Comisiei Europene și a comisarului Breton cu liderii grupurilor parlamentare și președinții a trei comisii, printre care m-am numărat și eu. Astăzi, i-am trimis o scrisoare președintei von der Leyen. Este o chestiune fundamentală”.

„Acest certificat verde digital – e un pașaport de vaccinare, dacă vreți, deși e corect și ar trebui insistat pe ideea de certificat verde digital – trebuie să fie un facilitator, și nu să fie o condiție pentru libera circulație în interiorul Uniunii Europene. Trebuie să ajute statele membre, trebuie îi ajute pe lucrătorii de la graniță, trebuie să ajute autoritățile de sănătate publică să aibă o evidență mai clară, și să îi ajute în primul rând pe cetățeni. Pentru că aceia care vor putea demonstra cu acest instrument, care este standardizat, greu sau imposibil de falsificat, recunoscut în toate țările Uniunii Europene, fie că s-au vaccinat, fie că au avut boala și sunt în felul acesta imuni, având un număr de anticorpi, fie că au avut un test negativ, să nu mai treacă prin restricțiile prin care trec astăzi”, a subliniat Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European.

Întrebat dacă s-ar putea concretiza acest tip de abordare, în care persoanele cu certificat verde digital au parte de un anume fel de tratament, iar celelalte nu, eurodeputatul PNL a adăugat: „Aceasta este și situația de astăzi. În situația de astăzi, toți cetățenii europeni pot fi supuși anumitor restricții. Da, și astăzi în România, dacă vii din străinătate și ai avut cu rapel sau ai avut boala în ultimele zile 90 de zile, știți bine că nu se mai face carantinarea obligatorie. Sigur că, dacă vei fi vreodată testat pozitiv, evident că imediat ești izolat și atunci e cu totul și cu totul altă situație. Astăzi, toată lumea este în această situație”.

„Evident că e un pas înainte pentru cei care sunt în situația de a fi fost vaccinați, de a fi avut boala sau de a avea un test negativ. De asta insistăm foarte mult pe acest verde digital să nu cuprindă doar partea de vaccinare, mai ales că încă avem o populație semnificativă nevaccinată din pricina faptului că nu avem la dispoziție suficiente vaccinuri în Uniunea Europeană. (…) Cei care sunt vaccinați, cei care sunt imunizați prin boală sau cei care au test negativ, toate aceste informații vor fi pe certificatul digital, evident că nu ar trebui să mai intre în restricții. Cred că aceste trei situații vor acoperi o mare parte dintre cetățenii europeni care circulă”, a explicat Cristian Bușoi.

Modelul noii declarații pe propria răspundere. Interdicţia de circulaţie după ora 22:00, valabilă de duminică (DOCUMENT)

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here