Corpul de Control al prim-ministrului Florin Cîțu a efectuat, joi, verificări la Institutul Național de Sănătate Publică, într-o anchetă ce a vizat siguranța sistemelor informatice gestionate la nivelul instituției.

Primele concluzii ale anchetei ar fi scos la iveală că datele de logare au fost solicitate de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care le-a oferit mai departe unui consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu, care la rândul său le-ar fi oferit fratelui său, ce s-ar afla în Germania. Fratele consilierului ar fi apelat sistemul de aproape 200 de ori, ceea ce a declanșat alarma de atac cibernetic, potrivit Știripesurse.ro.

Suspiciunile în legătură cu un atac cibernetic au apărut pe fondul scandalului legat de decizia Ministerului Sănătății de a publica date legate campania de vaccinare și pandemia de COVID-19. De altfel, însuși Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, declara public că nu este normal să fie publicate date cu adrese legate de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică și servicii secrete.

În decurs de doar două ore, notează publicația citată, au existat aproape 200 de tentative de accesare a sistemului cu informații despre pandemie și vaccinare, tentative venite de pe un calculator cu un IP privat din afara țării. Incidentul a declanșat automat alerta de atac cibernetic.

În acest context, premierul Florin Cîțu ar fi trimis Corpul de Control la INSP și la Ministerul Sănătății.

Conform aceleiași publicații, primele concluzii ale controlului efectuat joi la INSP au arătat că datele de logare au fost solicitate de secretarul de stat Andreea Moldovan. Demnitarul le-a oferit mai departe unui consilier onorific al lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. La rândul său, consilierul le-a oferit fratelui său, care s-ar afla în Germania și care ar fi apelat sistemul de aproape 200 de ori, ceea ce a declanșat alarma de atac cibernetic.

Dacă informația se confirmă, ar însemna că oamenii din jurul ministrului Vlad Voiculescu au ignorat că era vorba despre informații sensibile pentru securitatea națională și chiar date personale. Potrivit Știripesurse.ro, rămâne de văzut dacă în urma acestui incident vor exista și demersuri în sfera penalului, având în vedere statutul incert al consilierilor onorifici.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here