Vremea se schimbă din nou. Meteorologii spun că săptămâna viitoare vom avea și iarnă, și primăvară, în doar cateva zile. Cu alte cuvinte, vom alterna ţinutele de primăvară cu gecile groase.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru B1 TV că aceste schimbările bruște ale vremii se produc pe fondul încălzirii globale. 

“Am avut o iarnă în care circulațiile au fost determinate de perturbații din zona arctica, legate de ce se întâmplă la altitudini mari, deasupra Polului Nord. E vorba de aceea încălzire stratosferică la înălțimi de 30 de km mai sus, până în 50 de km, care a determinat o perturbație care s-a propagat și am avut circulații pe direcția nord-sud. Pe de o parte, cei care au fost pe ramura cu circulații cu aer care ajungea în zona arctică din spre sud, aer mia cald au avut temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, dar au fost zone învecinate în care aerul arctic, dislocat de acolo ajunge ala altitudini mai joase”, a spus specialista. 

 

Episoadele de iarnă ar putea apărea chiar și în lunile de primăvară

 

 “Ne mai putem aștepta la episoade de iarnă. Am avut episod de furtună cu zăpadă în a doua jumătate a lunii aprilie acum câțiva ani. Nu putem preciza exact când dar am intrat în acesta nouă eră a încălzirii globale și schimbarea nu se face brusc, ci gradual, se reconfigurează toate relațiile și evident că vom avea surprize climatice. Va trebui să fim pregătiți. Am văzut fenomene și anul trecut și acum câțiva ani de când lucrurile au devenit severe din perspectiva intensificării fenomenele extreme.

În cazul lunii martie va trebui să fim foarte atenți la toate actualizările prognozelor și la prognoze pe termen în general mai scurt pentru că ele dau mai mare precizie locația și chiar intensitatea fenomenelor extreme”, a spus Roxana Bojariu.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

2021 s-ar putea încadra în topul celor mai călduroși ani din ultimele patru decenii

 Ce EFECTE are paracetamolul asupra corpului uman și care e doza maximă recomandată

“Lunile decembrie și ianuarie au fost mai calde decât media din perioada 1981-2010. Anul 2021 va fi în top, printre cei mai călduroși ani, au calculat colegii noștri, dar probabil în poziția a 5-a sau a 6-a”, spune meteoroloaga. 

 

Norul de praf saharian care ajunge în România nu este un fenomen neobișnuit 

 

Întrebată despre norul de praf saharian care ar urma să ajungă în acest weekend în România, specialista a răspuns: “Astfel de fenomene nu sunt ieșite din comun. Apar mai ales primăvara, dar evident ca avem de astfel de transporturi și în anotimpul de iarnă. De obicei ele sunt aduse de sisteme de joasă presiune din mediterana și transportate pe distanțe mari. Până să ajungă la noi, cantitatea de praf sahariana se diminuează pe parcurs, în asa fel încât noi nu avem manifestări extraordinare cum au fost cel cu colorarea în portocaliu intens a zăpezii sau schimbarea culorii cerului în Franța”. 

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here