Inspectorii Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, au ajuns la concluzia că salariile de la Metrorex nu pot rămâne la nivelul actual decât dacă e redus numărul de angajați. Raportul Corpului de control mai arată că sporul „de tunel”, în cuantum de 20-40%, e primit de toți angajații, inclusiv de cei care nu au coborât niciodată în subteran. Drulă a declarat că se va adresa Curții de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului creat și persoanele responsabile.

 

Cătălin Drulă, despre salariile de la Metrorex

 

„Organigrama e aglomerată. Avem casieri, dar totuși avem automate, avem mecanic și sistem mecanic și sunt convins că sunt alte locuri unde e posibil, dacă ne uităm la consilieri, profile de psihologi, traducători. Organigrama pare foarte împănată cu poziții foarte bine plătite față de piață. Doar un exemplu, consilierii directorului Metrorex câștigă dublu față de cât câștigă consilierii de ministru. Da, asta e situația. 9500 de lei în mână”, a declarat ministrul Transporturilor, la Digi24.

Drulă a amintit că în legea bugetului de stat, recent adoptată de Parlament, e prevăzut clar că o companie de stat care a avut pierderi mari anul trecut nu poate avea cheltuieli cu personalul decât cât avea la începutul lui 2020.

„Ca urmare a aşa-zisei negocieri a Contractului Colectiv de Muncă, în condiţii de pandemie, s-au crescut salariile cu 18%. S-au dublat salariile în 5 ani, sporul de metrou care ar fi trebuit primit de către cei care cu adevărat lucrează în condiţii mai grele, este primit nediscriminatoriu. Şi cei care stau în birouri primesc spor de condiţii dificile”, a mai precizat Cătălin Drulă.

El și-a manifestat speranța că nu se va ajunge la disponibilizări în cadrul Metrorex: „Sper să nu se ajungă acolo, nu îmi doresc ca asta să fie soluţia. Nu era nevoie de negocierea Contractului colectiv de muncă. Avem o lege, Legea 55, care spune că toate contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă şi încă 90 de zile. Suntem încă în stare de alertă. (…) Consiliul de Administrația trebuia să negocieze. Consiliul de Administrație pe care l-am demis astăzi a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, a cam negociat sindicatul cu sine”.
 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here