Guvernul Cîțu definitivează în această perioadă proiectul de buget pentru anul 2021. Luni, 25 ianuarie,  premierul declara că până la finalul zilei ar trebui să primească o propunere de buget „cât de cât aproape” de ceea ce își dorește el. În urmă cu câteva zile se vorbea despre data de 4 februarie ca termen până la care ar trebui să fie gata proiectul de buget pentru 2021, iar liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că nu există nicio întârziere în prezentarea acestuia, însă având în vedere că Executivul a fost învestit recent, este nevoie de „negocieri mult mai complexe” între membrii coaliției.

 

Când ar putea fi definitivat proiectul de buget pentru anul 2021

 

Prim-ministrul Florin Cîțu spunea la începutul acestei săptămâni că în bugetul pentru anul 2021 prioritare vor fi investițiile și domeniul sănătății, adică gestionarea pandemiei de coronavirus și derularea campaniei naționale de imunizare a populației. De asemenea, șeful Guvernului dădea asigurări că bugetulpe acest an va putea susține creșterea economică.

„Prioritățile sunt investițiile și sănătatea. Încă n-am scăpat de pandemie, la asta s-a adăugat campania de vaccinare și costurile afecerente. De aici pronește bugetul.

Ministerul Finanțelor termină azi discuțiile cu ordonatorii de credite. Până la finalul zile ar trebui să avem o propunere de buget cât de cât aproape de ce vreau eu. Cred că e un buget bun pentru a susține creșterea economică. 

PIB-ul nominal e doar puțin mai mare ca anul trecut, deci avem 3 ani cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat”, spunea Florin Cîțu, pe 25 ianuarie.

Totodată, șeful Guvernului a menționat că în construcția proiectului de buget se va ține cont de faptul că o parte din reformele care vor fi adoptate pe parcursul acestui an vor avea un impact și asupra bugetului din 2022.

”Nu ne gândim doar la bugetul pentru 2021, ne gândim la acești doi ani de zile. Eu așa mă uit la acest buget, și la investiții, și la cheltuielile pentru cheltuieli de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile”, a mai spus prim-ministrul.Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor spunea că se dorește construcția unui ”buget echilibrat şi ţintit spre dezvoltare, investiţii, creare de locuri de muncă şi economie sustenabilă”.

În ceea ce privește ținta de deficit bugetar, viceprim-ministrul a precizat că aceasta trebuie să fie undeva în jur de 7%, ceea ce înseamnă că pentru dezvoltare banii trebuie folosiţi foarte eficient şi din programele operaţionale.

 

Ludovic Orban: Construcția bugetului se realizează… nu e o întârziere

 

Despre pregătirea bugetului pentru acest an a vorbit, marți, și liderul PNL, Ludovic Orban, acesta susținând că nu poate fi vorba de o întârziere în prezentarea proiectului.

„Din câte știu, nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează… nu e o întârziere. Guvernul a spus că va finaliza proiectul până la debutul sesiunii parlamentare. E un Guvern nou, de coaliție și vă dați seama că discuțiile sunt un pic mai compleze. Eu am încredere că Guvernul va finaliza proiectul și că va fi trimis la aprobare în Parlament.

Evident că construcția bugetară e afectată de ținte privind deficitul, necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri UE, de necesitatea de a avea resurse pentru restul programelor, inclsuiv cele pentru mediul de afaceri”, a spus Ludovic Orban.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here