Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, i-a transmis o scrisoare omologului său mexican, Marcelo Ebrard, context în care autoritățile române și-au exprimat îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români în Mexic, iar partea română a solicitat sistarea imediată a acestei practici abuzive, potrivit MAE.

Bogdan Aurescu (MAE), scrisoare către omologul mexican, Marcelo Ebrard. În aeroportul din Cancun se află în continuare 114 cetățeni români

 

Conform sursei citate, „în contextul multiplelor semnalări din ultimele zile referitoare la refuzul intrării pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetățeni români care se deplasau în scop turistic și în continuarea precizărilor de presă transmise la data de 2 februarie a.c. pe această temă, Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile politico-diplomatice pe lângă autoritățile mexicane”.

„Astfel, în cursul zilei de astăzi, 3 februarie a.c., ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis o scrisoare omologului mexican, ministrul relațiilor externe Marcelo Ebrard, reiterând îngrijorarea și nemulțumirea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români în Mexic și solicitând sistarea imediată a acestei practici abuzive. În cadrul scrisorii, a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz. Totodată ministrul afacerilor externe a solicitat, în cadrul scrisorii, asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual. De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat că România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și și-a exprimat surprinderea față de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităților mexicane, așa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre”, se arată în comunicatul MAE.

MAE a precizat că va continua demersurile politico-diplomatice susținute pentru clarificarea și rezolvarea cât mai rapidă a acestei situații.

„În același timp, cu privire la cei 114 cetățeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur, MAE precizează că, în continuarea eforturilor deja întreprinse de către Ambasada României în Mexic, cu sprijinul consulului onorific al României la Cancun, în scopul asigurării de apă și alimente acestor cetățeni, însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se deplasează astăzi la Cancun pentru a oferi asistență celor aflați în aeroport în așteptarea returnării spre Europa. Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează în Mexic pentru a întări echipa de la fața locului, pe fondul nevoii intensificate de asistență consulară. De asemenea, la nivelul Ambasadei României în Mexic și la nivelul Centralei MAE s-au realizat demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa în vederea repatrierii cât mai urgente a celor 114 cetățeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun”, se mai arată, printre altele, în același comunicat.

MAE face apel la cetățenii români care intenționează sau urmau să călătorească în perioada imediat următoare în Mexic să își amâne călătoria, până la clarificarea situației și remedierea acesteia.

„Totodată, MAE reamintește că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie). Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic. De asemenea, MAE reamintește că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile mexicane și disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenționări de călătorie în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei sunt respinse la frontieră și returnate în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil”, conform comunicatului MAE.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here