Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, susține că nu i s-a propus să fie următorul Avocat al Poporului, însă a recunoscut că i-ar plăcea să i se propună. În dialogul cu Tudor Mușat de miercuri seară de pe B1 TV a intervenit și Daniel Fenechiu, care se regăsește și el pe lista scurtă cu nume vehiculate pentru a prelua funcția deținută în prezent de Renate Weber, dar senatorul PNL precizat că nu și-ar pune problema să îl concureze pe Augustin Zegrean pe un post de o asemenea responsabilitate.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, dialog inedit pe B1 TV cu senatorul PNL Daniel Fenechiu despre funcția de Avocat al Poporului

 

Întrebat de Tudor Mușat dacă i s-a propus să fie următorul Avocat al Poporului, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu, dar mi-ar plăcea să mi se propună”.

Tudor Mușat a remarcat că în spațiul public circulă o listă cu trei nume – Augustin Zegrean, și senatorii PNL Daniel Fenechiu și Iulia Scântei – care ar putea prelua funcția de Avocat al Poporului dacă este demisă Renate Weber.

În replică, Daniel Fenechiu a declarat: „Experiența maestrului Zegrean este cu mult peste a mea și cu siguranță niciodată nu mi-aș pune problema să îl concurez pe un post de mare responsabilitate, cum este cel al Avocatului Poporului”.

Întrebat de Augustin Zegrean dacă poate conta pe votul său, Daniel Fenechiu a răspuns: „Este o listă făcută de presă. N-a avut loc o discuție în partid. Pe mine mă onorează faptul că există oameni care se gândesc la mine, dar cred că maestrul Zegrean este mult mai potrivit ca mine”.

„Noi ne cunoaștem de multă vreme și știți că aprecierea mea pentru dumneavoastră (n.r. – pentru Augustin Zegrean), pentru naturalețea și directețea dumneavoastră este deosebită. Sunteți un om care a avut o experiență, care a venit din profesia pe care eu o exercit de 25 de ani, un om în care eu am deplină încredere că sunteți un om onest și un foarte bun profesionist. Deci, din punctul acesta de vedere, dacă Partidul Național Liberal decide în sensul acesta, în mine aveți un fan 100% și sunt convins că ați fi una din soluțiile foarte bune pentru această demnitate, întrucât experiența dumneavoastră la Curtea Constituțională, experiența dumneavoastră juridică, naturalețea, directețea și corectitudinea dumneavoastră sunt garanții că românii ar fi foarte bine reprezentanți în această demnitate națională de mare interes pentru democrație”, a adăugat Daniel Fenechiu.Cea mai ciudată operaţiune din matematică: înmulțiți 13837 cu vârsta pe care o aveți, apoi cu 73! Rezultatul va fi uluitor!

Daniel Fenechiu spune că atât Augustin Zegrean, cât și senatoarea Iuliana Scântei ar fi două soluții „excepționale” pentru funcția de Avocat al Poporului.

„Doamna senator Scântei este președintele Comisiei juridice, notar de profesie, un om extrem de bine pregătit. Cu siguranță, după domnul Zegrean, într-o ierarhie pe care eu ar trebui să o fac, pe locul 2 aș plasa-o pe doamna Scântei, care, repet, este o personalitate deosebită și este o persoană care, atât prin persuasiune, cât și prin cunoștințe, ar fi la rândul domniei sale o foarte bună soluție, partidul urmând să decidă – probabil și în raport de discuții pe care urmează să le aibă și cu domnul Zegrean, și cu doamna Scântei, în raport de disponibilitatea domniilor lor, că noi nu putem nici pe domnul Zegrean, nici pe doamna Scântei să îi facem avocați ai poporului fără să vrea domniile lor, dar amândouă soluțiile sunt excepționale din punctul meu de vedere”, a mai spus Daniel Fenechiu.

Întrebat dacă o eventuală demitere a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului se poate face doar pe fondul acuzațiilor că a pactizat cu PSD în deciziile luate, în condițiile în care și această dispută s-ar putea tranșa la CCR, Augustin Zegrean a explicat: „Au mai fost avocați ai poporului care au fost revocați înainte de termen și au ajuns și atunci la Curtea Constituțională, și Curtea Constituțională, cu aproape unanimitate de voturi, a respins sesizarea. Este voința Parlamentului. Ei numesc Avocatul Poporului, ei îl și revocă, deși mie nu mi se pare normală situația aceasta cu revocarea, pentru că de fiecare dată când se schimbă puterea, se schimbă și Avocatul Poporului. Ar trebui această instituție să fie lăsată să își facă treaba, dar (…) Avocatul Poporului nu trebuie să tranșeze disputele politice”.

 

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here