Un număr de 1.073 de licee, care au înregistrat cea mai scăzută rată de promovabilitate, vor primi un total de 59.072 de laptopuri, ce au fost achiziționate prin programul ROSE, într-o licitație cu o valoare de 122,4 milioane de lei, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, marți seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire. În aceeași emisiune, demnitarul a vorbit și despre revenirea elevilor la clase, în contextul în care autoritățile au anunțat marți seară că majoritatea copiilor vor merge fizic la școală, din 8 februarie.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Aproape 60.000 de laptopuri pentru 1.073 de licee. Ce a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în direct pe B1 TV

 

Referitor la situația tabletelor pentru elevi, Sorin Cîmpeanu a precizat: „În luna aprilie a anului trecut a fost identificată o nevoie de 230.000 de tablete. S-au achiziționat 250.000 de tablete de către Ministerul Educației, s-au achiziționat tablete de către autorități locale, s-au achiziționat tablete de către alte entități. În mod normal, cu toate aceste tablete achiziționate, ar fi trebuit să fie acoperită nevoia de 230.000 de tablete, nu-i așa? Eu așa zic. Și totuși, din ultimele raportări, am aflat că alături de cei peste 65.000 de elevi aflați în situații de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru au mai apărut și – 230.000 au fost la început, astăzi mă uitam, sunt 190.000, datele fluctuează, de elevi care n-au avut acces la echipamente sau n-au avut acces la Internet”.

Despre faptul că în urmă cu ceva timp vorbea despre 300.000 de tablete, ministrul Educației a explicat: „Precum rata de infectare, precum toate celelalte, sunt în dinamică. V-am spus, probabil că vă referiți la o declarație de acum trei săptămâni, care spunea că sunt 230.000 de elevi care au avut dificultăți la acces-Internet și 280.000 care au avut dificultăți la acces-echipamente. Situațiile au evoluat și avem datele la zi. Chiar dacă uneori este discutabilă această raportare, n-avem alta, ne bazăm pe ea. În felul acesta vom constitui grupul-țintă al celor care vor beneficia de aceste acțiuni remediale pentru recuperarea pierderilor, pentru că dacă n-ai avut acces nici la tabletă, nici la Internet, evident că ai avut pierderi dacă s-a predat online. Vreau să vă spun că în data de 4 februarie, care nu e mai departe decât poimâine, urmează a se primi încă 60.000 de laptopuri achiziționate prin programul ROSE, Romania Secondary Education, un program care are ca obiect principal reducerea abandonului școlar, deci accesul la echipamente – de data aceasta laptopuri, nu tablete – va fi îmbunătățit”.

Întrebat dacă vor fi implicați și bani europeni sau, mai exact, despre ce tip de program este vorba, demnitarul a răspuns: „Este un acord între Guvernul României și Banca Mondială încheiat în anul 2015, pe care am avut onoarea să îl susțin și să îl semnez”.

El a menționat că a fost organizată o licitație și sunt mai multe loturi câștigate. Întrebat unde vor fi duse laptopurile, Sorin Cîmpeanu a afirmat: „În 1.073 de licee, care sunt liceele cu rata de promovabilitate cea mai scăzută. Din cele 1.400 de licee din România au fost selecționate acele licee în care procesul educațional se derulează cel mai dificil și în care rata de abandon este cea mai mare. Dacă vreți și valoarea licitației, este 122,4 milioane de lei pentru 60.000 de laptopuri, mai exact 59.072 de laptopuri”.

 Satul din Romania în care oamenii vorbesc o limbă secretă, veche de 100 de ani

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here