Deputatul PSD Alexandru Rafila s-a arătat de părere, într-o conferință de presă desfășurată luni, că România trebuie să ajungă la 100.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate per zi pentru a avea „o speranță de reluare a activităților cât de cât normal la sfârșitul lunii lunii septembrie”. Totodată, social-democratul a acuzat Ministerul Sănătății de „incapacitate” de a se implica în mod real în această campanie de vaccinare.

Alexandru Rafila, despre Ministerul Sănătății și campania națională de vaccinare anti-COVID-19

 

Referitor la problemele de la platforma de programare la vaccinarea împotriva COVID-19 și întrebat cum ar fi gestionat PSD o asemenea situație, Alexandru Rafila a declarat: „Campania de vaccinare a funcționat destul de bine în România și știți bine că, cel puțin la început, în primele săptămâni, România era pe primele locuri în ceea ce privește numărul de doze de vaccin care erau administrate propoțional cu populația. Între timp, viteza a scăzut. De fapt, nu știu dacă a scăzut viteza, dar a crescut foarte mult viteza în alte țări și noi, de pe locul 3, am ajuns pe locul 19 în Uniunea Europeană ca număr de doze administrat raportat la populație. Trebuie să traversăm rapid acest prag, care a ajuns la aproape 50.000 de doze administrate, la 100.000 pe zi, ca să avem o proiecție și o speranță de reluare a activităților cât de cât normal la sfârșitul lunii septembrie. Din păcate, sunt multe bariere administrative. Faptul că a început etapa a III-a este un lucru bun, dar sigur că, la început, s-ar putea să fie sincope, mai ales că adresabilitatea e mult mai mare acum”.

„Gândiți-vă însă că noi, în etapa a II-a de vaccinare, în categoria persoanelor cu boli cronice și persoane care desfășoară activități esențiale, aveam aproape 6 milioane de cetățeni. În etapa a III-a, cred că mai avem încă 6 milioane. Practic, cele două etape au un număr echilibrat de persoane care sunt eligibile. Nu pot să vă spun eu cum ar fi organizat Partidul Social Democrat chestiunea aceasta, dar pot să vă spun un lucru sigur – Partidul Social Democrat ar fi fost implicat cu specialiști în sănătate publică în gestionarea vaccinării. Din păcate, Ministerul Sănătății se dovedește incapabil să participe la efortul național de vaccinare. Domnul doctor Valeriu Gheorghiță a făcut o treabă bună cât îi permite experiența, pe de o parte, și cât îi permit resursele, pe de altă parte, dar, tot așa, incapacitatea Ministerului Sănătății de a se implica în mod real în această campanie de vaccinare probabil că afectează și ceea ce spuneți dumneavoastră apropo de funcționarea diverselor platforme de planificare a vaccinării”, a mai spus Alexandru Rafila, care în aceeași conferință a mai vorbit, printre altele, și despre serul de la AstraZeneca.

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here