Adrian Zuckerman nu va mai fi ambasadorul Statelor Unite la București. Luni, acesta a fost primit de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în vizită de rămas-bun. În timpul discuțiilor, Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm. El s-a arătat convins că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic SUA – România.

 

Ambasadorul Adrian Zuckerman pleacă din România. Mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu

 

În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit lui Adrian Zuckerman pentru activitatea sa în calitate de mabasador al SUA, inclusiv „pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”.

Aurescu a făcut și un scurt rezumat al realizărilor înregistrate anul trecut: „dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia.”

„De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România”, se arată într-un comunicat MAE. 

Aurescu a subliniat apoi necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm. El s-a arătat convins că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România.

Bogdan Aurescu i-a mai spus lui Zuckerman că România rămâne ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în relația bilaterală cu România.

Ministrul a mai arătat, de asemenea, că anul acesta se împlinesc zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Iar aceasta este o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt…

„Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue”, se mai arată în comunicatul MAE.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here