Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a precizat că adeverința electronică verde este în realitate un document unic european, nu un pașaport, și nu va fi o condiție esențială pentru călătoria în străinătate. Certificatul ar putea fi gata începând cu 1 iunie, spune oficialul.

Ce a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, despre adeverința electronică verde

 

„Nu este un paşaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situaţie în care un cetăţean al unui stat membru se poate afla, și anume dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR făcut sau a trecut prin boală şi, în consecinţă, are o imunitate naturală. În momentul de faţă, cetăţenii din România ştiu foarte bine că, atunci când merg şi fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduşi într-o bază de date naţională. De asemenea, când fac un test PCR, primesc o dovadă a rezultatului testului. Toate acestea în România şi în alte ţări arată complet diferit. Când cineva circulă dintr-un stat în altul, există probleme de recunoaştere a acestor documente între statele membre”, a explicat Adina Vălean, la Digi 24.

Comisarul european pentru transporturi a menționat că se dorește standardizarea certificatelor pe care le primesc persoanele vaccinate împotriva COVID-19.

„Prin acest regulament Comisia propune astăzi unificarea, standardizarea acestor certificate pentru a nu mai întâlni situaţii în care se solicită aceste documente la intrarea într-un stat european, iar dacă nu corespund, atunci acea persoană se poate regăsi în situaţia să fie întors din drum. În domeniul transporturilor sunt multe exemple. Din Cehia în Germania sunt nenumărate exemple. germania a cerut ca pe certificatul de test negativ să existe o ştampilă albastră şi o semnătură, lucru pe care cehii nu îl furnizau. Intenţia noastră esre să unificăm formatele. Când cineva prezintă acest certificat în fiorma electronăcă sau pe hârtie, cel care îl primeşte să poată verifica autenticitatea lui. Asta pentru a lupta şi cu frauda care a apărut în materie de teste PCR negative. Dar nu este un paşaport”, a mai afirmat Adina Vălean.

Adeverința electronică verde, spune ea, ar putea fi gata începând cu 1 iunie și „nu va fi o condiție esențială pentru călătorie”.

„Statele membre sunt obligate să ofere o alternativă. Respectivul om se va supune unui alt fel de restrcţii pe care statul respectiv îl va cere”, a declarat comisarul european Adina Vălean.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here